AKP Sözcüsü Çelik: Önümüzdeki seçimlere bu sistemlere gidilecek

AKP Sözcüsü Çelik: Önümüzdeki seçimlere bu sistemlere gidilecek
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki AKP MKYK toplantısının ardından kameralar karşısına geçti. Çelik, 50+1 tartışmasına yönelik "Önümüzdeki seçimlere bu sistemle gidilecek. Yakınanların önerilerinin görülmesi lazım" diye konuştu.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki AKP MKYK toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Helalleşme" çıkışı hakkında Çelik, "Birisi helalleşme dediği zaman ona saygı duymak gerekir. Bunu bir an durup ele almak gerekir. Bir iradeyi gösterir fakat problem şudur. Bunun altını nasıl dolduracaksınız, nasıl gerçekleştireceksiniz?" diye konuştu.

Siyasette 50+1

Çelik, siyasetteki 50+1 tartışmasıyla ilgili, "Denge denetleme ile ilgili görüşlerinin ne olduğunu kapsamlı bir şekilde duymadık. Önümüzdeki seçimlere bu sistemle gidilecek. Yakınanların önerilerinin görülmesi lazım" diye konuştu.

Çelik'in açıklamalarından satır başları,

Libya toplantısı

Libya gündemini yakından takip ediyoruz. En son Paris'te bir Libya toplantısı yapıldı. Burada bizim altını çizdiğimiz hususlar konusunda bazı değerlendirmelerimiz olacak. Barış ve istikrarın sağlanması Libya halkının iradesi ile olmalıdır. Hafter güçlerine desteğin Libya'ya verilmiş en büyük zarar olduğunu ifade ediyoruz. Yunanistan ve Rum Yönetimi'nin zirvede ne işi vardır? Bu zirvelerin organizasyonunun başka iç politika malzemeleri ile yapıldığını görüyoruz. Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Türkiye'nin Libya'dan askerlerini çekmesi gibi bir çağrısı skandaldır. Türkiye orada paramiliter güç olarak bulunmuyor. BM'nin tanıdığı meşru hükümetin daveti üzerine, eğitim amacıyla orada bulunmaktır. Burada daha da üzücü olan sayın Macron'un beyanatlarında Türkiye'yi kasıtlı olarak hedef almasıdır. Sayın Macron bütün bir Fransız dış politikasını Türkiye karşıtlığına indirgeme yanlışlığına giriyor. Fransa ve Türkiye'nin dayanışma içinde olabileceği pek çok konu vardır.

Erdoğan-Karamollaoğlu görüşmesi

Sayın Cumhurbaşkanımız pozitif katkı sağlayacak şekilde yapıcı eleştiriler çerçevesinde çeşitli kesimlerle buluşuyor. Sayın Karamollaoğlu ile buluşması da iyi geçmiş bir buluşma olarak yansıdı. Sayın Cumhurbaşkanımızla sayın Karamollaoğlu geçmişten tanışıyor. Kuşkusuz herkes bir anda görüşünü değiştirecek diye bir şey yok. Sayın Karamollaoğlu da katıldığı, katılmadığı yerleri ifade etti, sayın Cumhurbaşkanımız da görüşlerini ifade etti. Bu istişareler her zaman faydalıdır.

BAE'le normalleşme

Çeşitli devletlerle çeşitli zamanlarda problem yaşayabiliriz ama esas mesele bu problemlere mahkum olmamak. Körfez'deki pek çok ülke ile sorunların aşılması için Türkiye'nin bu diyalog ve işbirliği sevindiricidir.

Kılıçdaroğlu 'Helalleşme' çağrısı

Birisi helalleşme dediği zaman ona saygı duymak gerekir. Bunu bir an durup ele almak gerekir. Bir iradeyi gösterir fakat problem şudur. Bunun altını nasıl dolduracaksınız, nasıl gerçekleştireceksiniz? Geçmişte de oldu. Ben pozitif karşılıyoruz dedim ama sonra bahsedenler kendi partilerinde bizzat vatandaşımızı inciten üsluplar kullanıldığında, vesayete destek veren üsluplar ortaya çıktığında buna karşı seslerini çıkarmadılar. CHP Genel Başkanı helalleşmeden bahsediyor, CHP'de aktif siyaset yapan ya da CHP'li pek çok isim bunun aslında CHP'nin ilkelerinden taviz vermek anlamına geldiğini söylüyor. Bunun altının doldurulması gerekiyor. Helalleşme dediğinizde bunun bir de karşı tarafı vardır. Bu kesimlerin ne değerlendirmede bulunacağı önemlidir. Yassıada'da şehit edilenlerin aileleri ile nasıl helalleşeceklerdir? Darbelere destek vererek açık beyanlarla bu ülkeye yaşatılmış acılarla nasıl helalleşeceklerdir? 28 Şubat ve başka dönemlerde pek çok genç kızın eğitim hayatını karartan siyasetlerle nasıl helalleşecekler? Bütün bunlar büyük meselelerdir.

50+1 açıklaması

Türkiye'nin siyasi tecrübesi hafızalarımızda taze. Sistem tartışmalarına birdenbire gelinmedi. Ben çok iyi hatırlıyorum. Bugün parlamenter sistemin yanlısı konuşan pek çok siyasetçi, parlamenter sistem varken, Cumhurbaşkanlığı'nı Başbakanlığın üstünde görüyordu. Askeri vesayeti de sivil siyaset üzerinde denetleme mekanizması olarak görüyordu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi de meşrudur, parlamenter sistem de meşrudur. Türkiye buraya birden bire gelmedi. Açıklamaları yapan herkes de bunu biliyor. Türkiye'de bugün parlamenter sistem savunuculuğu yapanların pek çoğu, parlamenter sistem varken, sistemin rahat nefes almasına izin vermediler. Denge denetleme ile ilgili görüşlerinin ne olduğunu kapsamlı bir şekilde duymadık. Önümüzdeki seçimlere bu sistemle gidilecek. Yakınanların önerilerinin görülmesi lazım. Cumhurbaşkanlığı seçme yetkisini millete verdikten sonra bunu nasıl geri alacaksınız. Biz de bunları duymayı bekliyoruz. Önemli olan vatandaşın devletin sahibi olduğunu daha çok görmesi.

Naci Bostancı açıklaması

Görev değişiklikleri normal. Naci Bey, 2023 seçimlerine giderken, seçimlerine dönük çalışmalarda yer almak üzere yeni görevler üstlenecek. Bu çerçevede bir yaklaşımdır. Kendi iradesi ile gerçekleşmiştir. MKYK'da kısa istişare yapıldı. İsmet Yılmaz Bey'in ismi öne çıktı. Esas takdir makamı gruptur, değerlendirme ve karar grupta milletvekillerimizle verilecektir.

Hüseyin Besli'nin alevilerle ilgili tepki çeken ifadeleri

Biz bu yazıdaki ifadeler veya başka ifadeleri kesinlikle kabul etmiyoruz. Alevi, Kürt vatandaşlarımızı incitecek her türlü beyanın karşısında duruyoruz. Katılmadığımızı güçlü şekilde reddettiğimizi ifade ediyorum.

Başak Cengiz cinayeti

Hepimizi en çok yaralayan şey, daha da yaralayan şey, bir caninin elinde bir kılıçla "Sadece savunmasız olduğu için onu öldürdüm" demesi. Bu zihniyetin böyle sokaklarda dolaşması daha da teyakkuzda olmamızı gerektiriyor. Bütün tedbirler gözden geçirildi. Yasal açıdan çok güçlü şekilde bunların önlenmesi için çalışma yapılıyor. Bu konuda sivil toplum örgütleri, kadın örgütleri, bütün bileşenler bir araya gelmeli. Geniş bir alanda bununla mücadele edilmesi lazım. Eğitim ve bilinçlenme çalışması yapılması lazım. Bu cani zihniyetin oturduğu bir atmosfer var. Bunun ipuçlarını görüp bununla da mücadele etmek lazım. AK Parti bütün birimleri ile bu çalışmalara destek verecektir.