Akaryakıt zammı geri çekildi

Akaryakıt zammı geri çekildi
Rusya Ukrayna savaşında uzlaşma sinyalleri petrol fiyatlarında düşüşe neden oldu. EPGİS, bu geceden itibaren geçerli olmak üzere benzinde 0.79, motorinde 2.25 lira olarak yapılan zamların, 'ürün fiyatlarının büyük oranlı düşüş göstermesi doğrultusunda kaynağından iptal edildiği' bildirildi.

Rusya'nın Ukrayna işgali ve ardından tüm dünyanın uyguladığı yaptırımlar petrol fiyatlarında artışa neden oluyor. ABD'nin Rusya'dan petrol, doğalgaz ve kömür ithalatını yasaklaması ile Brent petrol yüzde 8 yükselişle 133 dolar seviyesini, ABD ham petrol yüzde 7 artışla 129,44 seviyelerini test etti.

10 günde 7 zam geldi

Benzin ve motorine gelen zamlar ise bu yükselişin sonuçları olarak vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Sabah saatlerinde Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), 10 Mart gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzine 79 kuruş, motorine ise 2,25 TL zam geldiğini açıklamıştı. Bununla birlikte son 10 günde gelen 7 zam sonrası motorinde yüzde 10, benzinde ise yüzde 3,9 yükseliş yaşandı.

Yapılan zamlar geri alındı

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası(EPGİS)'ndan yapılan açıklamada, 10 Mart 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere getirilen zamların iptal edildiği bildirildi.

Açıklamada, "Akaryakıt Ürünlerinde Fiyat Değişim İptali 10/03/2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; Benzinde 0,79 Motorinde 2,25 TL/LT olarak yapılan zamlar ürün fiyatlarının bugün büyük oranlı düşüş göstermesi doğrultusunda kaynağından iptal edilmiştir" denildi.

ABD yasakları fiyatları arttırmıştı

ABD Başkanı Joe Biden, dün açıkladığı kararla, Rusya'dan petrol, doğalgaz ve kömür ithalatını yasakladı.

ABD'nin 2021'deki petrol ve petrol ürünleri ithalatında Rusya'nın payı yüzde 8 idi ve Rusya'dan günde ortalama 700 bin varil ham petrol ithal ediliyordu.

İngiltere de Rusya'dan petrol alımını yasaklarken, kömür ve doğalgazı şimdilik yasak kapsamı dışında bıraktı.

Rusya'ya bağımlılığı petrolde yüzde 25, doğalgazda yüzde 40 civarında olan Avrupa Birliği ülkeleri henüz enerji ürünlerini yasak kapsamına almasa da birçok Avrupalı şirket Rusya'dan ham petrol alımlarını sonlandırmaya ya da azaltmaya başladı.

Zelenskiy'nin uzlaşma sinyali petrol fiyatlarını düşürdü

Rusya'nın Ukrayna'ya olan işgali hakkında açıklamalarda bulunan Zelenski, Kırım ve Donbas cumhuriyetlerinin tanınmasına ilişkin "Bunu tartışabilir ve oradaki insanların nasıl yaşayacakları konusunda bir uzlaşma bulabiliriz" dedi.

Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e müzakereleri başlatma ve diyalog kurma çağrısı da yaptı. Ukrayna'nın NATO üyeliği konusundan soğuduğunu belirten Zelenski, "NATO'ya gelince, uzun süre önce NATO'nun Ukrayna'yı kabul etmeye hazır olmadığını fark ettikten sonra bu konudan soğudum. İttifak çelişkilerden ve Rusya'yla cepheleşmekten korkuyor" diye konuştu.

Zelenskiy’nin Putin ile uzlaşma sinyalleri sonrası Brent petrolde düşüş % 10’u geçti..

fnbo6ndxiaapsfp.jpg

Barış için en büyük adım Antalya'da atılacak

Rusya-Ukrayna savaşının başladığı günden bu yana en önemli barış görüşmesi perşembe günü Antalya’da Türk, Rus ve Ukrayna dışişleri bakanlarının aynı masada buluşmasıyla yapılacak. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “İki bakan özellikle benim de yer almamı istedi” dedi.