Ailelerine ulaşılamayan çocuklarla ilgili Bakan'a sorular

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, depremin ardından refakatsiz kalan çocuklara ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. CHP'li Aydoğan, "Çocukların en ufak bir hak kaybına, hak ihlaline uğraması ihtimaline kimsenin tahammülü yok" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen depremden sonra hayatta kalan refakatsiz çocukların akıbetini Meclis gündemine taşıdı. Aydoğan, konu ile ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

"Özellikle depremden sağ kurtulup aileleri bulunamayan refakatsiz çocuklar ile ilgili kamuoyu çok tedirgin" diyen Aydoğan, "Bu çocukların akıbeti ne olacak? Onları nasıl bir süreç bekliyor? Şu an bulundukları ortam onlar için uygun mu? Psikolojik destek alabiliyorlar mı? Vatandaş bu sorulara yanıt ararken bir de çocukların tarikat yurtlarına verildiğine dair iddialar ve tanıklıklar olduğu konuşuluyor. Böyle bir tasarrufun yapılmış olabileceğine inanmamakla birlikte konu hakkında hepimizi tatmin edecek bir açıklama bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakan Yanık'a sorular

Aydoğan’ın Bakan Yakın’a yönelttiği sorular şöyle:

>> Hastanelere ulaştırılan çocukların kaçı müdahale edildikten hemen sonra hastanelerin sosyal hizmet uzmanlarına, sosyal hizmet birimlerine bildirilmiştir? Böyle bir veri mevcut mudur?

>> Bu süreçte kaç sosyal hizmet uzmanı refakatçisi olmayan çocuklara destek olmaktadır?

>> Ebeveynlerine ulaşılamayan kaç çocuk bakanlığın ilgili kurumlarında koruma altına alınmıştır?

>> Kaç çocuğun durumu netleşmiş ve uygun bir koruyucu aile veya gönüllü aileye teslim edilmiştir?

>> Hastaneler dışında refakatsiz çocukların nasıl korunduğuna ilişkin kamuoyuna bilgi verecek misiniz? Bu konuda nasıl bir çalışmanız mevcuttur? Elinizde bir veri var mıdır?

>> Doğal afetler sonucu korunma ihtiyacı olan çocuklara sunulan bakım ve destek hizmetleri yeterli midir? Ne gibi hizmetler mevcuttur?

>> Doğal afetlerde çocukların korunmasına yönelik ulusal plan ve yerel programlar hazırlanması, çocuklara yönelik sosyal koruma hizmetleri güçlendirilerek gözetimsiz kalan çocukların hızlı tespit edilmesini sağlayacak bir ağ oluşturulması, hastane güvenliğinin sağlanması, farklı risk türlerini dikkate alan bir planlamayla risk haritası çıkarılması gibi tasarruflarınız var mıdır? Bunun için çalışmalar başlatılmış mıdır?

Kaynak:ANKA

Etiketler :