Aile Bakanı Derya Yanık, devlet korumasındaki çocuğu ifşa etti

Aile Bakanı Derya Yanık, devlet korumasındaki çocuğu ifşa etti
FETÖ hakkındaki övgü dolu tweet'lerinden sonra Adnan Oktar'ın iftarına katıldığı ortaya çıkan Yeni Aile Bakanı Derya Yanık bir skandala imza attı. Yanık, kendi bakanlığı sorumluluğunda devlet koruması altında olan çocuğu ifşa etti.

Yeni Aile Bakanı Derya Yanık, 23 Nisan nedeniyle koltuğunu devlet koruması altında olan bir çocuğa devretti. Yanık, bu devri kameralar önünde, kanunları hiçe sayarak yaptı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kimliği ve fotoğrafının gizli tutulması gereken çocukla birlikte kameralara poz verdi. Devlet kurumu olan Anadolu Ajansı da bu skandalın fotoğraf ve videolarını servis etti. 

Yanık, Ramazan gerekçesiyle küçük çocuğa çikolata ve çay ikram etmediğini de söyledi. 

Derya Yanık şu ifadeleri kullandı: "Tabi Ramazan olduğu için bir şey ikram edemedik. Ramazan’dan sonra aynı evde kaldığı 5 arkadaşıyla birlikte bize misafir olarak gelecek o zaman çikolata ve çay hakkımızı kullanacağız.”

derya-yanik.jpeg

Sosyal medyada tepki yağdı: #deryayanıkistifa

Sosyal medyada çok sayıda kişi Derya Yanık'a tepki gösterdi. #deryayanıkistifa etiketi Twitter'da gündem listesinin en başına oturdu. Ancak, bu mesajlarda çocuğun fotoğrafı olduğu için yayınlamayı uygun bulmuyoruz. 

Bakan, kural tanımadı 

Devlet koruması altındaki çocukların, isim ve soy isimlerinin ifşa edilmesi, fotoğraflarının kullanılması güvenlik nedeniyle yasak. Çocukların kaldığı yurtların adresleri de paylaşılmıyor. Sosyal sorumluluk projeleri ile bu çocuklarla etkilik yapan kurumların da çocukların fotoğraflarını kullanmasına izin verilmiyor. 

TBMM Çocuk Koruma Kanununa Göre Verilen Koruyucu ve Destekleyici Tedbir Kararlarının Uygulanması’na göre; çocuk evlerinde yaşayan çocuğun, güvenliği ve gizlilik hakları devlet koruması altındadır.

Kanunun ilgili maddesi şöyle: 

ÇOCUK KORUMA KANUNUNA GÖRE VERİLEN KORUYUCU VE DESTEKLEYİCİ TEDBİR KARARLARININ UYGULANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK MADDE

GİZLİLİK

MADDE 26 – (1) Çocuklara ilişkin koruyucu ve destekleyici tedbir kararlarının alınması ile uygulanmasına ilişkin tüm süreçlerde çocuğun avukatı hariç olmak üzere çocuğun kimliği, adresi, fotoğrafları, yaşadığı travmalar gibi çocuğa ve yakınlarına ait her türlü bilgi ve bu bilgilerin yer aldığı rapor ve belgeler ile kayıtlar gizli tutulur. Yazışmalar gizlilik ilkesine uygun bir şekilde gerçekleştirilir.