AİHM'den, Erdoğan'a hakaret kararı: ODTÜ öğrencisini haklı buldu

AİHM'den, Erdoğan'a hakaret kararı: ODTÜ öğrencisini haklı buldu
AİHM, 2012'de üniversite öğrencisiyken dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret suçundan yargılanan Ömer Çağdaş Ersoy'un başvurusunda, 'ifade özgürlüğü hakkının ihlali' kararı verdi ve Türkiye'nin Ersoy'a 4 bin Euro tazminat ödemesini istedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2012 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) öğrenciyken dönemin Başbakanı Erdoğan ile ilgili konuşması nedeniyle yargılanan Ömür Çağdaş Ersoy’un yaptığı başvuruyla ilgili, "ifade özgürlüğü hakkının ihlali" kararı verdi. Mahkeme, Türkiye'nin karar gereği, mahkeme masrafları da içinde olmak üzere Ömür Çağdaş Ersoy’a 4 bin Euro tazminat ödemesini istedi. 

'2018’de Anayasa Mahkemesi, bu cezayı ertelemişti'

Erdoğan’ın, ODTÜ’yü ziyaretini protesto etmeleri sonucu, polis ile yaşanan arbedenin ardından gözaltına alınan öğrencileri desteklemek için mahkeme binası önünde yapılan gösteriye katılan Ersoy, Erdoğan aleyhine adına yaptığı açıklamalarla ilgili olarak "görevdeki kamu görevlisine hakaret" suçundan 2016 yılında para cezası ödemeye mahkum olmuştu. 2018’de Anayasa Mahkemesi, bu cezayı ertelemişti.

Ersoy'un, Erdoğan hakkındaki konuşması şöyle:

"Arkadaşlar bugün arkadaşlarımızın düzmece bir operasyonla alınışı zafere sonuçlanmıştır ama bu geçici bir zaferdir. Bu kavga Tayyip Erdoğan'ın zapt edilecek bir kale olarak bellediği ODTÜ'de tokat yemesi ve bunun karşılığında intikam hırsıyla kudurmuş bir köpek gibi öğrencilere saldırmasına karşı atılmış ikinci bir tokattır. ODTÜ'de yakılan ateşin etrafa sıçradığı müddetçe bu kavga büyümeye ve AKP diktatörlüğünü ve uyduruk padişahlığı bu ülkeden silip atmaya, üniversiteleri yeniden gençliğin geleceğini yeniden kurmanın fitilini ateşlemenin ilk adımını attığımız bu günlerde mücadele kararlılığıyla zafer sarhoşluğuna düşmeden ve saldırıların devam etmesini öngörerek mücadelemizi büyüterek devam etme iradesiyle ayrılmak zorundayız."

'Eleştiri sınırları geniş tutulabilir' 

AİHM, gerekçeli kararında, Ersoy'un konuşması ile ilgili "normal bireylere oranla siyasetçiler için kabul edilebilir eleştiri sınırlarının daha geniş tutulabileceği yönündeki" daha önceki kararlarına atıfta bulundu.

'İşten atılan memuru haklı buldu'

AİHM, Melike isimli soyadı açıklanmayan bir kadının 2019 yılında yaptığı başvuruyu karar bağladı. AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğüyle maddesini ihlal ettiğine hükmetti ve başvuru sahibine 2 bin Euro tazminat ödenmesini kararlaştırdı. 

Adana'da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak sözleşmeli çalışan başvuru sahibi, Facebook’a konulan bazı yazıları beğendiği için disiplin soruşturmasıyla işten atıldığı gerekçesiyle AİHM’e başvurmuştu. 

ANKA