Taliban Afganistan'ın yarısını aldı

Taliban Afganistan'ın  yarısını aldı
ABD'nin Afganistan'dan çekilmek için verdiği 31 Ağustos tarihi yaklaşırken, Taliban'ın ülkenin yarısına yakınında kontrol sağlaması diplomasiyi gerdi. ABD'nin Afganistan temsilcisi Zalmay Halilzad, Afgan hükümetine destek verilmesi için çevre ülkelerde tura çıkarken, Afganistan hükümeti Pakistan'dan destek bekliyor. Taliban'la anlaşma zemini arayan Afgan hükümetinin eli boş kaldı.

Afganistan'da barış süreci belirsizliğini korurken güvenlik güçleri ile Taliban arasındaki şiddetli çatışmalar devam ediyor. Yaklaşık 3 aydır ülke genelinde düzenlenen bombalı saldırıların çoğunu üstlenen olmuyor.

Taliban, haziranın son haftasında başlattığı saldırılarda Özbekistan ve Tacikistan sınırındaki ilçelerin tamamına yakınını ele geçirdi.

Afganistan'da ilerleyişine devam eden Taliban, 8 Temmuz'da ülkenin İran sınırındaki İslam Kale Sınır Kapısı’nı ele geçirdi ve Badahşan, Tahar, Gazni, Herat ve Badgis vilayetlerinde şiddetli saldırılarla baskısını artırdı..

Taliban'a 'Suriye olmayalım' uyarısı 

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Taliban'ı şiddetten kaçınmaya ve barış sürecine katılmaya çağırdı. Ülkede artan şiddet olaylarından Taliban'ın sorumlu olduğunu belirten Gani, "Taliban'a, kimin için savaştıkları sorulmalı. Afganistan'ın harap olması ve Afganların öldürülmesi kimin işine yarayacak?" ifadelerini kullandı.

Gani, Taliban'ın Suriye, Yemen, Irak, Cezayir ve Lübnan örneklerinden dersler çıkarması gerektiğini vurguladı. Öte yandan Afganistan Savunma Bakanlığından bugün yapılan açıklamada, ülkenin farklı noktalarında düzenlenen hava saldırılarında 191 Taliban mensubunun öldürüldüğü bildirildi.

'Şiddet olayları hız kesmeden devam ediyor'

Barış süreci belirsizliğini korurken güvenlik güçleri ile Taliban arasındaki şiddetli çatışmalar devam ediyor.

Kandahar Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Cemal Nasır Barikzey, basına yaptığı açıklamada, Afganistan'ın güneyindeki Kandahar'ın Gıra bölgesinde yol kenarına yerleştirilen bombanın Daman Kaymakamı'nın aracının bölgeden geçtiği sırada patlatıldığını söyledi. Bombalı saldırıda 2 sivil hayatını kaybetti. 

Öte yandan sabah saatlerinde başkent Kabil'de düzenlenen bombalı saldırıda 2 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıları üstlenen olmuyor.

Afganistan İçişleri Bakanlığına göre, son 3 haftada 14 ilçe Taliban'dan geri alınırken hiçbir ilçe kalıcı bir şekilde tamamen örgütün kontrolünde bulunmuyor. Taliban ise bu rakamın 170'i geçtiğini iddia ediyor. AA'nın aktardığına göre Taliban 407 ilçenin 150'den fazlasını merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmiş bulunuyor. Taliban ise kontrolündeki ilçe merkezi sayısının 205'i geçtiğini savunuyor. Her iki rakam da Taliban'ın ülkenin yarısına yakını ele geçirdiği anlamına geliyor. 

ABD özel temsilcisi bölge turunda 

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Büyükelçi Zalmay Halilzad, Afganistan barış sürecini görüşmek üzere Katar, Pakistan ve Özbekistan'a gitti.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Büyükelçi Zalmay Halilzad, Afganistan hükümeti ile Taliban arasındaki barış sürecini görüşmek üzere Orta Asya ve Orta Doğu'ya seyahat etti.

Açıklamada, "Büyükelçi Halilzad, ABD'nin barış sürecine devam eden desteğinin bir parçası olarak siyasi bir çözüm üzerinde uzlaşmayı sağlamak için tüm taraflarla, bölgesel ve uluslararası paydaşlarla birlikte çalışacak. Tarafların acil olarak uzlaşması önem arz ediyor." ifadesi kullanıldı.

Bölgenin ve Afganistan'ın kalkınması ve refahı için tarafların müzakere edilmiş bir çözüm üzerinde bir an önce masaya oturmasının önemine işaret edilen açıklamada, "Taşkent'te Büyükelçi Halilzad, Özbekistan Hükümeti'nin ev sahipliğinde bölgesel angajman konusunda uluslararası bir konferansa katılacak." bilgisi de paylaşıldı.

'Hava savunma sistemi kuruldu'

Taliban ilerleyişinin sürmesi üzerine başkent Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na hava savunma sistemi kuruldu. 

Afganistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tarık Aryen, bu sistemin, roketlerin ve kısa menzilli füzelerin engellenmesinde etkili olduğunu ifade etti. Havalimanını ABD'nin çekilmesinden sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kontrol etmesi planlanıyor. 

 

Kaynak:AA

Etiketler :