Afgan göçmenler fındık ve çay hasadında: Görüntüleri üzülerek izliyoruz

Afgan göçmenler fındık ve çay hasadında: Görüntüleri üzülerek izliyoruz
Afganistandan yıllar önce Türkiye'ye gelen göçmenlerden bazıları inşaatlarda, bahçelerde fındık ve çay hasadında çalışıyor. Karadeniz’de fındık hasadındaki Afgan göçmenler, ülkelerinde barış istiyor.

Ülkelerinde yaşanan süreci haberlerden takip eden Afganlar, yaşananları endişe içinde izliyor. Trabzon’un yanı sıra çevre illerde de çay ve fındık toplayan Afganlar, kazandıkları parayı geride bıraktığı ailelerine gönderiyor. 

‘Savaş içinde yaşıyoruz’

Afganistan’dan 2,5 yıl önce çalışmak için Türkiye'ye gelen Mahmut Emir (17), "Elimden gelen her işi yapıyorum. Burada kazandığım paraları da Afganistan'a aileme gönderiyorum. Orada iş yok, para yok, savaş içinde yaşıyoruz. Şimdi herkes Taliban’dan kaçıyor, işler daha da zorlaştı" dedi.

‘Türkiye’den yardım bekliyoruz’

Tüm ailesini geride bırakmak zorunda kaldığını anlatan Malik Yusufi (22) ise, "Para kazanmak için bütün ailemi geride bırakarak gelmek zorunda kaldım. Afganistan'da iş yok, para yok, benim buradan kazandıklarımla ailem orada geçiniyor. Afganistan'da durum iyi değil, savaş var, çok insan öldürüyorlar. Görüntüleri izliyoruz ve çok üzülüyoruz. Kimse ailesini bırakıp oradan kaçmamalı. Afganistan bu durumdan kurtulmalı” diye konuştu.

‘Görüntüleri üzülerek izliyorum’

Ülkelerine huzur gelmesini ve savaşın son bulmasını temenni eden Harun Muhammed'i (26) de, “3 yıldır Türkiye’deyim, Afganistan'da iş bulamadığım için 3 yıl önce Türkiye'ye geldim. Ben buradan kazandığın parayı Afganistan'a aileme gönderiyorum. Onlar da çalışamıyorlar. Her yerde Taliban var, savaş var. Afganistan'da herkes savaştan kaçmaya çalışıyor. Görüntüleri üzülerek izliyorum. Artık Afganistan'a huzur gelsin, savaş bitsin, bizler de memleketimize dönelim” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak:DHA