Adnan Ötüken Kütüphanesi'nden 800 bin eser, Saray'a taşındı

Adnan Ötüken Kütüphanesi'nden 800 bin eser, Saray'a taşındı
Adnan Ötüken Kütüphanesi'ndeki 800 bin eser, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Saray’da açılan ve Türkiye’nin en büyük kütüphanesi olarak hizmete başlayan Millet Kütüphanesi'ne taşındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Saray’da açılan ve Türkiye’nin en büyük kütüphanesi olarak hizmete başlayan Millet Kütüphanesi, AKP’nin kütüphane karnesini aklamaya yetmedi. Türkiye’deki kütüphane sayısı AKP iktidarları döneminde yüzde 14 azalarak 188 kütüphanenin kapısına kilit vuruldu. Türkiye’de 2003 yılında bin 350 olan kütüphane sayısı, 2018 yılında bin 162’ye geriledi. Ülkedeki 922 ilçenin 121’inde ise kütüphane bulunmuyor.

20 Şubat’ta kapılarını açan ve kapasitesi itibariyle ülkenin en büyük kütüphanesi olan Millet Kütüphanesi için Ankara’nın merkezinde bulunan ve 25 Temmuz 1922’de kurulan Adnan Ötüken Kütüphanesi’ndeki 800 bin kitabın taşındığı öğrenildi. Çoğaltılmış Fikir-Sanat Eserlerini Derleme Kanunu’ndan yararlanarak Türkiye’de yayımlanan kitap, afiş, kartpostal ve film gibi eserlerin bir nüshasını toplayan Adnan Ötüken Kütüphanesi, Saray’da açılan Millet Kütüphanesi nedeniyle bu özelliğini de yitirdi. Konumu ve öğrencilerin yoğun olarak tercih etmesi nedeniyle Ankara’nın en önemli kütüphaneleri arasında yer alan Adnan Ötüken Kütüphanesi’nin elinde, Saray’a gönderilen 800 bin kitabın ardından yalnızca 60 bin kitap kaldı.

Kütüphane giden sayısı azaldı 

Milyonlarca lira harcanarak Saray’a inşa edilen Millet Kütüphanesi’ne karşın AKP iktidarının kültür ve sanata bakışı, resmi verilerle bir kez daha gözler önüne serildi. 2003 yılından bugüne, 188 kütüphane kapatılırken Antalya, Bursa ve Mersin’in gibi dokuz büyükşehrin de aralarında olduğu toplam 26 ilde kütüphaneye giden kişi sayısı 1 milyon 982 bin azaldı.

Milli Kütüphane’ye kayıtlı üye sayısı da AKP döneminde yüzde 36 geriledi. Milli Kütüphane’yi kullanan kişi sayısı 2010 yılında 771 bin 331 iken bu sayı 2018 yılında 634 bine düştü.

Okulların yarısı kütüphanesiz 

AKP iktidarları dönemine kütüphanesi olmayan okul sayısı da damga vurdu. Türkiye’deki 65 bin 568 okuldan yalnızca 29 bin 690’ının kütüphanesi olduğu belirtildi. MEB’e bağlı okullarda okuyan öğrencilerin yüzde 55’i, kütüphanesiz okullarda eğitim almak zorunda bırakıldı.

BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre; Türk Kütüphaneciler Derneği Başkanı Ali Fuat Kartal, Saray’a 800 bin kitap gönderen Adnan Ötüken Kütüphanesi’nin önemine dikkat çekti. Kartal, Adnan Ötüken’in derleme kütüphane olması nedeniyle halk kütüphanesi tanımına pek uymadığını ancak derleme kütüphane özelliğinin elinden alınması ile ciddi koleksiyon kaybı yaşadığını anlattı. Adnan Ötüken Kütüphanesi’nin elinde 60 bin kitap kaldığını belirten Kartal, “Ankara gibi, nüfusu büyük bir kent için bu sayı çok az. Öğrenciler Adnan Ötüken Kütüphanesi’ni ders çalışmak için kullanıyor. Çocukların çalışabileceği alanlara ihtiyacı var. Yerel yönetimlerin bu konuya ağırlık vermesi gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na açılan kütüphane, ulaşımı açısından çok ters bir yerde” diye konuştu.

Milli Kütüphane işlevsizleşecek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi ise Saray’a açılan kütüphanenin Milli Kütüphane’yi işlevsizleştireceğini söyledi. İlgezdi, derleme kütüphane hakkının Millet Kütüphanesi’ne verilmesine ilişkin ise şöyle konuştu: “Milli hafızayı silen iktidar Millet Kütüphanesi’ni açtı. Kütüphane açmak önemlidir ancak altında yatanlara bakmamız gerekiyor. Millet Kütüphanesi için 1934 yılından beri derleme kütüphanesi olarak kullanılan Ankara Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi’ndeki 800 bin eseri taşıdınız. Yayınların birer örneği artık Adnan Ötüken’e yollanmayacak. Bu önemli kütüphane 50-60 bin kitapla gelen kullanıcılara sınırlı bir hizmet vermiş olacak.”