Adana'da organ ticareti davası: 11 kişiye hapis cezası istendi

Adana'da organ ticareti davası: 11 kişiye hapis cezası istendi
Adana'da sahte pasaportlar kullanılarak gerçekleştirilen organ ticareti skandalında 11 kişi hakkında dava açıldı. Sanıklar hakkında 9'a yıla kadar hapis cezası istendi.

Adana'da, sahte pasaportlar aracılığıyla organ ticareti yapıldığı ortaya çıktı. Olayla ilgili olarak 5 İsrail, 2 Suriye ve 4 Türk vatandaşı olmak üzere toplam 11 sanık hakkında dava açıldı. Sanıkların, organ ticareti suçundan 9'ar yıl hapis cezası ile cezalandırılmaları talep ediliyor.

SAHTE PASAPORTLARLA ORGAN TİCARETİ

Adana Havalimanı'nda, 2 kişinin sahte pasaport taşıdığı tespit edildi. Güvenlik kamerası görüntüleri incelendiğinde, bu kişilerin 21 yaşındaki Zakarya Mohamad Zein ve 20 yaşındaki Abdurrahman Salim olduğu belirlendi.

Bu kişilerin, böbreklerini 10 bin dolar karşılığında satmak için anlaşan Suriyeliler olduğu ve sahte pasaportlarla İsrailli alıcılar gibi gösterildikleri anlaşıldı.

kapak-210700.jpg

İKİ ÜLKE ARASINDA ORGAN TİCARETİ İLİŞKİSİ

Soruşturma kapsamında, Adana’da sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren kişiler tarafından organ nakli için başvuruların yapıldığı belirlendi.

Böbrek nakli için başvuruların, Mehmet Akif Ulaş (58), Fatma Ören (50), Esra Demir (51) ve Ahmed Karahasan (31) tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıktı.

Polis, şüphelilerin organ nakli için Adana İl Sağlık Müdürlüğü Etik Komisyonu'na katılacakları gün olan 2 Mayıs'ta bir operasyon düzenledi. Operasyonda, 65 bin dolar, 10 bin 400 lira, 994 İsrail şekeli, çok sayıda sahte pasaport ve dijital materyaller ele geçirildi. Şüpheliler adliyeye sevk edilerek tutuklandı.

OLAYIN DETAYLARI

Abdurrahman Salim, böbreğini 10 bin dolara sattığını ve bu işlemi sosyal medya üzerinden buldukları bir grup aracılığıyla gerçekleştirdiğini belirtti. Zakarya Mohamad Zein ise ailesine yardım edebilmek için böbreğini sattığını ifade etti.

Mohamad Abu Mdegem, kız kardeşi için böbrek satın almak üzere anlaşmaya vardığı kişiye 65 bin dolar ödediğini ve sahte pasaportların da bu kişi tarafından düzenlendiğini açıkladı. Pasaportlar ile ilgili yapılan değişiklikler ve para ödemeleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

SANIKLAR SUÇLAMALARI REDDETTİ

İddianamede yer alan sanıklar, hakkındaki suçlamaları kabul etmediklerini belirtti. Davanın, Adana 12'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüleceği belirtildi.

Olay, organ nakli ve ticareti konusunda ciddi etik ve hukuki sorunlar ortaya koyarken, yetkililer konunun üzerine giderek adaleti sağlama yönünde adımlar atıyor.

Kaynak:DHA

Etiketler :