ABD'yi sallayan rüşvet soruşturması! Türkiye tam ortasında

ABD'yi sallayan rüşvet soruşturması! Türkiye tam ortasında
Türk dostu olarak bilinen New York Belediye Başkanı Eric Adams, kentteki Türkevi'nin usulsuz bir şekilde ruhsat verdiği iddiası ile yargılanıyor. Adams'ın Türk yetkililerden yüksek miktarda bağış ve THY'den çok sayıda ücretsiz bilet temin ettiği iddia edildi.

170 yıl sonra ilk defa ABD'de bir New York Belediye Başkanı'na federal soruşturma açıldı. New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın bağış kampanyası adı altında para alarak irtikap (rüşvetin ikizi) suçunu işlediği iddia ediliyor.

Adams yabancı ülkelerden bağış alması nedeniyle de yabancı ajanlık suçlaması ile de karşı karşıya. Adams'a bu nedenle federal soruşturma açıldı. ABD'de federal soruşturmalar ulusal güvenliği ilgilendiren durumlarda açılıyor.

screenshot-2024-09-27-at-09-30-33-turk-dostu-belediye-baskanina-fbidan-rusvet-kancasi.png
New York Belediye Başkanı Eric Adams iddianemesinde geçen görüşme kaydı:
THY yöneticisi: Son dakika olduğu için bilet çok pahalı. İndirim için çalışıyorum.
Adams'ın asistanı: Teşekkür ederim.
THY yöneticisi: 50 dolar alacağım. Size uygun mu?
Adams'ın asistanı: Hayır canım, ne diyorsun? Uygun bir fiyat ayarla.
THY yöneticisi: Ne kadar almalıyım?
Adams'ın asistanı: Her adımı izleniyor. Biraz gerçekçi olsun. 1000 dolar civarı(odatv'denMert Taşçılar'ın haberin göre).

Adams'ın soruşturmasının tam ortasında da Türkiye yer alıyor. Adams'ın Azeri yardımcısı Rana Abbasova'ın bağlantıları ile Türkiye üzerinden kurduğu ilişkiler, hazırlanan iddianamede yer aldı.

İddiaya göre; New York'ta Türkiye Konsolosluğu'nun bulunduğu Türkevi'nin olası bir yangına karşı gerekli önlemler alamadı. Bu nedenle New York İtfaiye Başkanlığı, Türkevi'ne ruhsat vermedi.

65asdasd.jpg

"ŞİMDİ SIRADA BENDE"

Türk dostu olarak bilinen Adams, İtfaiye Başkanı'na telefon açıp, "Onlar bana yardım etti şimdi sıra bende" dediği söylendi.

Adams'ın seçim kampanyasında yüklü miktidarda Türk yetkililerden bağış aldığı ileri sürülüyor. Adams ayrıca yurt dışına çok sayıda seyahatinde Türk Hava Yolları'ndan (THY) binlerce dolarlık ücretsiz bilet temin etti.

screenshot-2024-09-27-at-09-30-13-turk-dostu-belediye-baskanina-fbidan-rusvet-kancasi.png
- İddianamede Belediye Başkanı Adams'ın Türk hükümet yetkilileri ve iş insanlarına, 100 bin doların üzerinde lüks seyahat faturalarını ödettiğini, yasadışı olarak seçim kampanyasına bağış sağladığı ileri sürüldü.

Biletlerin temin edilme süreçleri de eski THY yetkilisi Cenk Öcal ile birebir telefon konuşmalarında yer aldı.

Adams'ın başını yakansa Azeri yardımcısı oldu. Rana Abbasova'nın itirafçı olduğu belirtildi.

SEVGİLİSİ İLE BOĞAZ KENARINDA TATİL YAPTI

Eric Adams'ın Türkiye'ye bir seyahatinde sevgilisi ile birlikte Four Seasons isimli otelde tatil yaptığı öğrenildi. Yardımcı Abbasova, Adams'ın oteli pahalı bulduğunu eski THY yetkilisi Cenk Öcal'a iletti.

Kayıtlara göre, Öcal da, "Neden umursuyor? Zaten para vermeyecek" dedi.

Kaynak:odatv, Nytimes