ABD'nin çekildiği Afganistan'dan Türkiye'ye göç dalgası: 2018'de 20, iki ay önce 150 kişilik grupla Türkiye'ye geldim

ABD'nin çekildiği Afganistan'dan Türkiye'ye göç dalgası: 2018'de 20, iki ay önce 150 kişilik grupla Türkiye'ye geldim
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO güçlerinin Afganistan'dan çekilme kararı almasının ardından bölgenin güvensizliğinden tedirgin olan Afganların, başta Türkiye olmak üzere çevre ülkelere göçü artarak devam ediyor. halktv.com.tr, Fatih Kumkapı'da çekilme kararının göç hareketine nasıl yansıdığını Afgan vatandaşlarıyla konuştu.

HAZAR DOST

Taliban'ın yarattığı çatışma ortamından yıllardır kaçan Afganistanlılar, ABD'nin bölgede hiçbir şey yapmasa bile güvenli bir alan oluşturduğunu düşünüyor.

Kumkapı'da yaşayan Afganların muhtarı olarak nitelendirilen Hakim, dokuz yıldır Türkiye'de yaşıyor. Bir kasapta çalışan Hakim, Afganistan'dan Türkiye'ye gelme nedenini 'savaş ve işsizlik' olarak söylüyor. Fakat Hakim'in Türkiye'ye geldiği 2013'te Türkiye'de iş olanakları varken şu an gelen vatandaşların iş bulma olanakları oldukça düşük. 

Hakim'in hayat hikayesi ilgi çekici fakat kendisi artık Türkiye'nin kültürü ve yaşantısına alışmış. Yanında çalışanların da Afgan olduğunu söyleyen Hakim, "ABD, Afganistan'a geldiğinde Taliban ülkenin yüzde 20'sine hakimdi. Şimdi çekiliyor fakat arkasında güçlü bir Taliban bırakıyor. Bölgenin yüzde 80'ini elinde bulunduruyor" diyor. 

Hakim, Türkiye'ye yönelik Afganistanlıların göçüne dair geniş bir bilgi birikimine sahip. Son beş yıldır gelen Afganların, Avrupa'ya gitme hayaliyle geldiğini belirten Hakim, "Burada iş durumu kötü. Fakat ABD'nin çekileceğini açıklamasının ardından kalabalık bir şekilde geliyorlar" diye konuştu. 

Öte yandan geçmiş yıllarda gelen Afganistanlıların Avrupa'ya gittiğini söyleyen Hakim'e "Şimdi nasıl oluyor?" diye sorduğumuzda, "Avrupa yolu artık kapalı. Ya burada kalıyorlar ya da deport ediliyorlar"  dedi.

Afganistan'dan Türkiye'ye 40 günlük yürüyüş

Kumkapı'da çalışan Afganistanlı gençlerden biri de Hasan. İlk defa 2018'de Türkiye'ye gelen Hasan, 2021'in ilk aylarında sınır dışı ediliyor. Afganistan'da yıllardır okulların kapalı olduğunu söyleyen Hasan, okumak isteyenin de okuyamadığına dikkat çekerek, "Orada işsizlik var. Taliban var. Köyümüze önce Taliban sonra hükümet saldırıyor. Elimize silah almak dışında bir tercih bırakılmıyordu bize" diyor. 

2018'de Türkiye'ye ilk gelmek için yola çıktığında 20 kişilik bir grupla hareket ettiğini söyleyen Hasan, iki ay önceye sınırdan 150 kişiyle geçtiğini söylüyor. Afganistan, İran ve Türkiye rotası üzerinden toplam 40 gün geçirdiğini söyleyen Hasan, "Buraya gelmek çok zor. Sadece bazı yerlerde bir saat arabayla yolculuk yapıyorduk" diye konuştu.

40 günlük zorlu yolculukta çektiği fotoğraf ve videoları da gösteren Hasan, sıcaktan ve kurak yerlerde yaşadıkları sıkıntılardan dolayı deniz gözlüğü taktıklarını söylüyor. 

Afganistan'da kalmanın ABD'nin çekilmesinin ardından daha tehlikeli olduğunu söyleyen Hasan, "Orada yaşamak çok zor. Burada çalışabiliyorum, aileme para gönderebiliyorum" dedi.