ABD'li bankacılık devinden faiz indirimi tarihi geldi

ABD'li bankacılık devinden faiz indirimi tarihi geldi
Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın faizleri ne zaman indireceğini öngördü.

Goldman Sachs'ın Yönetici Direktörü ve Orta ile Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (CEEMEA) Araştırma Eş Başkanı Clemens Grafe, Ekonomim'den Elif Karaca'ya konuşor.

Grafe, yatırımcıların enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde düşeceğine dair yeterli güven duymadığını ve bu nedenle daha uzun vadeli varlıklara yatırım yapma konusunda isteksiz olduklarını ifade etti.

Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’ın Reuters ile yaptığı söyleşide faiz indirim döngüsünün şu an değerlendirilmediğini belirtmesine rağmen, eylül ayında bir faiz indirimi beklediklerini belirtti. Grafe, aynı zamanda küresel ekonomik beklentilere dair öngörülerini de paylaştı.

Grafe'in yanıtları şöyle:

Son dönemde TCMB’nin önümüzdeki aylarda faiz indirimlerine başlayabileceği yönündeki tartışmalar arttı. Goldman Sachs olarak yakın zamanda faiz indirimi bekliyor musunuz?

Eylül ayında 100 baz puanlık ilk faiz indirimini öngörüyoruz ve bunu dördüncü çeyrekte 900 baz puanlık indirim izleyebilir. Ancak, indirim döngüsünün eylülde başlatılması, o zamana kadar hanehalkı enflasyon beklentilerinin önemli ölçüde düşmesine bağlı. Biz ekonomistler bunun olası olduğunu düşünüyoruz ancak doğal olarak başkalarının düşüncelerinin nasıl evrileceğini tahmin etmek zor. Eylül ayında yıllık bazda enflasyonun %44'e inmesini bekliyoruz ve dolayısıyla basit %50'lik ve yıllık bileşik %64'lük bir politika faiziyle reel faiz oranları çok yüksek olacak. Bu görüşe ilişkin riskin çoğunlukla Türk halkının enflasyon beklentileriyle ve TCMB indirimlere başladığında mevduat tabanında bir miktar yeniden dolarizasyon riskiyle ilgili olduğunu düşünüyoruz.

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, Reuters ile söyleşisinde şu anda faiz indirim döngüsünün değerlendirilmediğini söyledi. Bu açıklamaya rağmen eylüle ilişkin indirim beklentinizi koruyor musunuz?

Evet, Akçay’ın her zamanki gibi çok mantıklı olan yorumlarını okudum. Faiz indirimi tahminimiz gerçekten de eylül ayına kadar enflasyon beklentilerinin yeterince ayarlanmış olmasına bağlı. Ancak hayır, bu aşamada tahminimizi değiştirmeyi düşünmüyoruz.

Kaynak:Ekonomim