8 bin sporcuya 'Olimpiyat Harçlığı' verilecek
Buna göre bir önceki olimpiyat ve paralimpik oyunlar ile dünya şampiyonasında ilk 3'e girenlere verilecek harçlık miktarı net asgari ücretin iki katı olarak belirlendi. Bugün bu meblağ 5 bin 650 TL’ye denk düşüyor.
Olimpik ve Paralimpik Sporcu Yetiştirilmesine Dair Yönetmelik yenilendi. Resmi Gazete’de bugün yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelikte; Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından, her yaz ve kış olimpiyat oyunlarına hazırlanmak amacıyla olimpik ve paralimpik spor dallarındaki 8 bin sporcunun tespit edilmesi, bu sporculara verilecek harçlık miktarının belirlenmesi ile sportif amaçlı beslenme, barınma ve yol giderlerinin karşılanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
Bakanlıkta değerlendirme kurulu oluşturulacak
Buna göre sporcuların tespiti, ilgili kurum ve kuruluşlardan gelen raporların değerlendirilmesi ve bu yönetmelikle verilen diğer görevlerin yerine getirilmesi amacıyla bakanlık bünyesinde Değerlendirme Kurulu oluşturulacak.
Değerlendirme Kurulu, Bakanlığın sportif hedef ve politikalarına göre il müdürlükleri, spor federasyonları veya diğer ilgili kişi, kurum veya kuruluşlardan gelen raporları değerlendirerek; başarı durumu, yaş grupları, branş farklılıkları, sporcuların karşılaması gereken kişisel giderler gibi hususları da dikkate alarak harçlık verilecek sporcuları belirleyecek.
Olimpiyat birincisine 5 bin 650 tl
Harçlık miktarı, asgari ücretin net tutarı üzerinden oranlanarak belirlenecek. Buna göre Olimpiyat ve Paralimpik oyunlarda birinci olanlar asgari ücretin net tutarının iki katı kadar harçlık almaya hak kazanacak. Bugün bu meblağ 5 bin 650 TL’ye denk düşüyor.
Olimpik ve Paralimpik oyunlarda ikinci olanlar yüzde 180 oranında, yine aynı oyunlarda üçüncü olanlar ise yüzde 160 oranında harçlık alacak. Bu durumda olimpiyatlarda ikinci olana 5 bin 085, üçüncü olana ise 4 bin 520 TL harçlık verilecek.
Daha önce 2015 yılında yayınlanan ve 2020 sonuna kadar yapılacak desteği belirleyen yönetmelik yürürlükten kaldırılmış oldu. Önceki yönetmelikte harçlıklar net asgari ücretin yüzde 20’si ile net asgari ücret arasında belirlenebiliyordu.