5 Bin TL'lik Emekli İkramiyesinde Bu Cinliğe Dikkat! İkramiyeyi Faiziyle Geri Vermek Zorunda Kalacaksınız

5 Bin TL'lik Emekli İkramiyesinde Bu Cinliğe Dikkat! İkramiyeyi Faiziyle Geri Vermek Zorunda Kalacaksınız
Emeklilerin heyecanla beklediği 5 bin TL'lik ikramiyenin çalışan emeklilere verilmeyeceği açıklandı. Emekliler büyük bir hayal kırıklığına uğradı. Hal böyle olunca geçinemeyen binlerce kişi emekli ikramiyesi almanın yollarını araştırmaya başladı. Fakat uzmanlardan bir uyarı geldi.

Emekli ikramiyesiyle detaylar netleştikçe, kimlerin ikramiye alacağı, kimlerin alamayacağı da ortaya çıkıyor.

Emekli olmuş kişilerden, emekli aylığı alırken aynı zamanda çalışmaya devam eden ve her iki kaynaktan da aylık gelir elde edenler, yani hem emekli maaşı hem de çalıştığı işten aylık gelir alanlar bu ikramiyeden yararlanamayacaklar.

Banka ve sigorta gibi özel sandıklardan emekli aylığı alanlar da ikramiye alamayacaklar.

Emeklilere 5 bin liralık ikramiye ekim ayında emekli aylığı alanlara dosya bazında bir defaya mahsus ödenecek.

emekli-ikramiyee.jpg

1-31 Ekim tarihleri arasında 1 gün dahi sigortalı çalışması olan ikramiyeden yararlanamayacak. İkramiyesi için işten çıkış sonra giriş yapanlar 5 bin lirayı faiziyle iade etmek durumunda kalacak. Sosyal Güvenlik Kurumu ikramiye için yapılan işten çıkış ve girişleri yakından izleyecek. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan emekli olup Bağ-Kur'lu faaliyette bulunan emekliler de ikramiye alamayacak.

emekli-ikramiyesi10.jpg

Sabah'ın haberine göre detaylar şöyle:

6 Ekim ayı itibarıyla emekli oldum ve aynı işyerinde çalışmaya devam ediyorum. İkramiye alabilecek miyim?

Yasal düzenlemeye göre 1-31 Ekim tarihleri itibariyle emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya başlayanlar ikramiyeden yararlanamayacak. İsterse bir gün dahi sigortalı çalışması bulunsun aynı kapsamda değerlendirilecek. Emekli olduktan sonra ister SSK'lı isterse Bağ-Kur'lu çalışsın bu durum değişmeyecek. Emekli olduktan sonra kamu kurumunda çalışanlar da bu kapsamda değerlendirilecek.

emekli-ikramiyesi11.jpg

Emekli olduktan sonra eylül ayında yeniden çalışmaya başladım. Ekim ayı içinde işten çıkış yapsam ikramiyeyi alabilir miyim?

Ekim ayında bir gün bile çalışmanız varsa ikramiyeden yararlanamazsınız. Sosyal Güvenlik Kurumu, bu süreçte çıkış ve girişleri izliyor olacak. Sadece ikramiye için böyle bir yola başvurduğunuz için zararlı çıkabilirsiniz. Hatta aldığınız 5 bin lirayı faiziyle ödemek durumunda kalabilirsiniz. Yasal düzenlemede de, yersiz yapıldığı anlaşılan ödemelerin ilgilinin varsa almakta olduğu gelir veya aylıklarından yüzde 25 oranında kesilerek, yoksa genel hükümlere göre geri alınacağı vurgulanıyor.

emekli-ikramiyesi15.jpg

EYT ile emeklilik için eylülde başvurdum ancak aylık bağlanmadı, ikramiye alabilecek miyim?

1 Ekim'den önce (memurlar için 14 Ekim'den önce) emeklilik başvurusunda bulunanlar aylıkları bağlandığında ikramiye alabilecek. Sigorta şirketleri, bankalara ait sandıklardan emekli olanlar da ikirmayiden yararlanamayacak.

Etiketler :