40 yıl sonra yeniden ata tohumuyla kenevir üretimi canlanıyor
Kooperatif Başkanı Ümit Yetişir, ilçede kenevir üretiminin uzun yıllardır önemsendiğini belirtti. Bu yıl 55 dekarlık alanda yapacakları hasadı 3-4 gün içinde tamamlamayı planladıklarını ifade eden Yetişir, kullanılan tohumların Gümüşhacıköy’e özgü olduğunu ve lifi daha yumuşak ve kaliteli olduğunu vurguladı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, Gümüşhacıköy’ün kenevir tohumu üretimi açısından köklü bir geçmişe sahip olduğunu aktardı. 1980’li yıllarda Türkiye genelinde birçok bölgede kenevir üretimi yapıldığını belirten Aytaç, Gümüşhacıköy’ün iklim ve toprak koşullarının bu üretim için son derece uygun olduğunu söyledi. Gümüşhacıköy kenevirinin, sağlam elyaf ve uzun bitki özellikleriyle tanındığını, geçmişte bu özellikleri sayesinde İtalya gibi ülkelere ihraç edildiğini ifade etti.
Hasat programına Gümüşhacıköy Belediye Başkan Vekili Evren Aksoy, Tarım ve Orman İl Müdürü Gürol Çetin, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Celal Eker, Gümüşhacıköy Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ali Koca, OKA Amasya İl Koordinatörü Erdin Güden, Gümüşhacıköy Ziraat Odası Başkanı Sadık Çolak ile yerel çiftçiler katıldı. Program, ilçenin geleneksel kenevir üretim yöntemlerinin yaşatılması ve tanıtılması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.