38 yıllık ÖSYM görevlisi: Başkan, baskı makinelerine yaklaşmazdı

38 yıllık ÖSYM görevlisi: Başkan, baskı makinelerine yaklaşmazdı
ÖSYM'de 38 yıl soru hazırlama ekibinde görev alan Prof. Dr. Ali Demirsoy "ÖSYM başkanı, soruların basıldığı makinelerinin yanına yaklaşmazdı, sadece işleyişi kontrol ederdi. Uzmanlar, benim odama güvenilirliği sekiz yıl test edildikten sonra girebilirdi” dedi.

ÖSYM'de 38 yıl boyunca görev yapan ve soru hazırlama ekibinde yer alan Prof. Dr. Ali Demirsoy “16 yıl ailem ve eşim dahil kimse ÖSYM’de çalıştığımı bilmiyordu. Oradaki insanların başını kesseler, soruları çocuklarına dahi vermeyecek özenle seçilmiş kişilerdi. Bu nedenle Türkiye’nin en güvenli kurumu ÖSYM idi" ifadelerini kullandı.

Demirsöy "ÖSYM başkanı, soruların basıldığı makinelerinin yanına yaklaşmazdı, sadece işleyişi kontrol ederdi. Uzmanlar, benim odama güvenilirliği sekiz yıl test edildikten sonra girebilirdi” dedi.

Kendisinin sonradan FETÖ'den yargılanan Ali Demir'in göreve getirilmesiyle işine son verildiğini ifade eden Demirsoy “38 yıl boyunca hiçbir açık vermeden orayı yürüten insanları alıp da bambaşka insanları getirmenin ne amacı olabilir? Olsa olsa soruları birilerine sızdırma amacıdır” dedi.

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre, görev yaptığı dönemde sorularda benzerlik olup olmadığını daha önce yayınevlerinde çıkan sorulara bakarak kontrol ettiklerini söyleyen Demirsoy “Dershanelerde veya yayınevlerinde çalışmış öğretmenler ya da kişilerden şu anda ÖSYM’de çalışanlar varsa, suçlamıyorum ama onlar zanlı listesinde olabilir. Bu kişilerin soruları sızdırması ihtimal dahilinde” diye belirtti.

Demirsoy, “Son günde dahi benzer soru bulursak, değiştiriyorduk. Şimdi nasıl oluyor da bir denemede sorulan sorunun benzeri ya da aynısı ÖSYM’nin sınavında kullanılıyor? Böyle bir saçmalık olur mu?” dedi.

'Benzer bir soru olamaz'

Soruları hazırlayan kişilerin bazı yayınevlerinin sorularını kullanmış olabileceğine de dikkat çeken Demirsoy, “O riske girmişse zaten orada olmaması lazım. Dünyada benzer bir soru olamaz. Orijinal soru üretmek zorundalar” diye konuştu. “Biz bir soruyu satsak milyoner olurduk ama hiç öyle bir yola girmedik” diyen Demirsoy, “Sorumluların muhakkak soruşturulması lazım” dedi.