15 kat fazla yağmur yağdı ama Ankara barajları hala suskun

15 kat fazla yağmur yağdı ama Ankara barajları hala suskun
Bayramdan bu yana devam eden yağışlar sonrası Ankara’nın su kaynakları merak konusu oldu. ASKİ, şubat ayında su miktarının 15 kat artmasına rağmen toplam doluluk oranının hala yüzde 30 kritik eşik altında olduğunu açıkladı.

Ankara’da şubat yağışları ve yüksek kesimlerdeki kar erimeleri, barajlara yalnızca sınırlı katkı sağladı. Mart ayının ilk haftalarında görülen hafif artışlar, toplam doluluk oranlarını hala kritik seviyenin altında tutuyor. Uzmanlar, Başkent’in yaz aylarına yaklaşırken ciddi su sıkıntısı riskiyle karşı karşıya kalabileceği uyarısını sürdürüyor.

SU MİKTARI 15 KAT ARTTI AMA DOLULUK HALA DÜŞÜK

2025 şubatında barajlara gelen su miktarı 15.901.776 metreküp olurken, bu yıl aynı dönemde miktar 236.236.797 metreküpe yükseldi. Uzmanlar, bu artışı olumlu bulsa da hâlâ toplam doluluk oranlarının düşük olduğunu belirtiyor.

BAYRAMDAN BU YANA YAĞIŞLAR SEVİNDİRDİ

Bayramdan itibaren devam eden yağışlar, Ankara halkını sevindirdi. Dört gündür aralıksız süren yağmur, baraj doluluklarında kısmi artış sağladı. Ancak uzmanlar, mart yağışlarının yeterli olmaması durumunda yaz aylarında ciddi kuraklık ve su sıkıntısı riskinin devam edeceğini vurguladı.

ankara-23-mart.jpg

TOPLAM DOLULUK ORANI SON DURUM

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) verilerine göre 23 Mart 2026 itibarıyla toplam baraj doluluk oranı yüzde 27,68 olarak ölçüldü. Dün yüzde 27,56 olan oran, devam eden yağışlarla kısmi artış gösterdi. Yüzde 30’un altında olsa da bu yükseliş barajlara sınırlı da olsa nefes aldırdı.

aktif-doluluk.jpg

KULLANILABİLİR SU ORANI NE DURUMDA?

Aktif kullanılabilir su oranı dün yüzde 19,13 iken bugün yüzde 19,26’ya çıktı. Uzmanlar, artışı olumlu bulsa da mart yağışlarının devam etmesinin kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

barajlar-23-mart-2026.jpg

ANKARA BARAJLARINDA SON DURUM (23 MART 2026)

  • Kargalı: %100
  • Eğrekkaya: %52,27
  • Akyar: %47,07
  • Çubuk 2: %23,39
  • Uludere: %36,45
  • Kavşakkaya: %37,14
  • Kurtboğazı: %29,34
  • Çamlıdere: %23,39
  • Peçenek: %21,74
  • Türkeşrefli: %5,20

UZMANLAR UYARIYOR: YAZ İÇİN TEMKİN ŞART

Yetkililer, 4 gündür devam eden yağışların halkı sevindirdiğini belirtti. Ancak uzmanlar, mart yağışları yeterli olmazsa yaz aylarında Ankara’da ciddi kuraklık ve su sıkıntısı riskinin yüksek olduğunu vurguladı. Özellikle artan sıcaklık ve yoğun su tüketimi, barajlardaki rezervleri hızla azaltabilir.

Ankara baraj doluluk oranları arttı mı? 5 Mart 2022 baraj doluluk oranları...

YÜZDE 30 SINIRI NEDEN KRİTİK?

Ankara için baraj doluluklarında yüzde 30 sınırı kritik kabul ediliyor çünkü bu seviye, şehrin içme suyu ve tarımsal sulama ihtiyaçlarını güvenle karşılayabileceği minimum rezervi gösteriyor.

Yüzde 30’un altına düşen doluluk oranları, özellikle yaz aylarında artan su tüketimi ve sıcaklıkla birlikte barajlardaki suyun hızla tükenmesine yol açabiliyor. Bu da su kesintisi riski, kuraklık ve su yönetiminde zorluk anlamına geliyor.

Dolayısıyla, Ankara’da barajların yüzde 30’un altına düşmemesi, kentin su güvenliği açısından kritik bir eşik olarak değerlendiriliyor.

BARAJ DOLULUK ORANI NEDEN KRİTİK?

Baraj doluluk oranı, bir barajdaki mevcut su miktarının toplam kapasiteye oranını gösterir. Bu oran, şehirlerin ve bölgelerin içme suyu, tarım ve enerji gibi temel ihtiyaçlarını karşılamada büyük önem taşır. Yüksek doluluk, yeterli su rezervine işaret ederken, düşük doluluk kuraklık riskini ve su sıkıntısını artırır.

BARAJLARDA TAM DOLULUK NE ANLAMA GELİR?

Barajın tam doluluk seviyesine ulaşması, rezervlerin maksimum kapasiteye ulaştığını gösterir ve ihtiyaç halinde yeterli suyun kullanılabileceğini ifade eder. Ancak bu durum, aşırı yağışlarda taşkın riskini de beraberinde getirebilir. Bu nedenle baraj yönetimi, hem su kullanımını hem de taşkın önlemlerini dengeli bir şekilde planlar.

23 MART 2026 ŞEHİRLERE GÖRE BARAJ DOLULUK ORANLARI

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi