2 yılın ardından HDP'den RTÜK'e üye

2 yılın ardından HDP'den RTÜK'e üye
Meclis Genel Kurulu’nda görev süresi dolacak 3 RTÜK üyesi için seçim yapılacak. Meclis’in 3. partisi olan HDP yaklaşık 2 yıl aradan sonra RTÜK’e 1 üye gönderecek.

Meclis Genel Kurulu’nda RTÜK’te AKP, CHP ve HDP’ye düşen üyelikler için seçim yapılacak. Meclis’in 3. büyük partisi HDP, yaklaşık 2 yılın ardından RTÜK’e üye verecek.

9 kişiden oluşan RTÜK’te üyeler Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin milletvekili sayılarına göre belirleniyor.

7 Haziran 2015 seçimleri sonrası oluşan parlamento dağılımına göre RTÜK üyeleri AKP 4, CHP 2, MHP 2 ve HDP 1 olarak belirlendi. Seçimden sonra 15 Temmuz 2017 tarihinde AKP ve CHP’li 2 RTÜK üyesinin görev süresi sona erdi.

Ancak boşalan bu iki üyelik için seçim yapılmayarak ekim ayına bırakıldı. HDP’nin RTÜK’teki mevcut üyesinin görev süresi 5 Kasım’da sona erecekti. Bu süreçte yapılan seçimde Meclis Başkanlığı, AKP Grubu’na 1 kontenjan hakkı daha tanıdı. AKP üye sayısı 5’e çıkarken MHP’den fazla milletvekili bulunan HDP’nin RTÜK’te hiç üyesi kalmadı.

3 ÜYE İÇİN SEÇİM YAPILACAK

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre; RTÜK’te 15 Temmuz’da görev süresi dolan 3 üyelik için bu hafta Meclis Genel Kurulu’nda seçim yapılacak. 1 AKP, 1 CHP, 1 de HDP grubunun önerdiği isimler için Genel Kurul’da oylama yapılacak. Böylece HDP de yaklaşık iki yılın ardından RTÜK’e üye vermiş olacak.

Edinilen bilgiye göre HDP RTÜK üyeliği için HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ali Ürküt’ü önerecek. CHP kontenjanı için CHP İletişim Koordinatörü Okan Konuralp ile CHP Meclis Grubu Basın Danışmanı Tuncay Keser’in adı geçiyor. AKP’nin önereceği isim ise belli olmadı.

Etiketler :