150 Bin TL'lik Faizsiz Kredi: 2 Yıl Ödemesiz 48 Ay Vadeli! İşte Detaylar

150 Bin TL'lik Faizsiz Kredi: 2 Yıl Ödemesiz 48 Ay Vadeli! İşte Detaylar
İktidar, evlenen kadınlara evlilik öncesi ve sonrasında dört farklı destekte bulunacağını açıkladı. Destekler arasında çeyiz parası ile 24 maaş verilirken, evlilik desteği olarak ise 150 bin TL ödenecek. İşte gerekli şartlar...

Evlilik desteği için gerekli şartlar geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaşıldı. Nikah öncesi ve sonrasında tanınan bu haklar kadınlara evliliklerinde maddi kolaylık sağlamayı amaçlıyor.

652e39fa86b24733a0ba0960.webp

NİKAH ŞARTI

Bu noktada dört ayrı destekten söz ediliyor. İktidarın hazırladığı plana göre, ödemeler evlilik gerçekleştikten sonra yapılıyor. Bu yüzden nikah olmadan başvuru yapılamıyor.

654e00c84e3fe1171058cb8e.webp

Örneğin; her ay babasından 3 bin lira yetim maaşı alan bir kız çocuğuna, çeyiz yardımı olarak toplam 72 bin lira ödeniyor. Çeyiz yardımı 24 maaşın toplamından oluşuyor. Ek ödemeler varsa bunlar hariç tutuluyor.

sahte-para.jpg

ÇEYİZ PARASI BİR KEZ VERİLİYOR

Başvuru için 5 yıllık bir hak düşürücü süre bulunuyor. Bu süre içinde başvurmayan kız çocuğunun hakkı yanıyor. O yüzden süreyi geçirmemek gerekiyor. Çeyiz parası bir kereliğine veriliyor ve başvurular Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılıyor.

parra-malatya-soz.webp

ÖNCELİKLİ DEPREM BÖLGESİ

Öncelikli olarak deprem bölgesinde yürürlüğe giren uygulama ile evlenecek çiftlere 150 bin lira faizsiz kredi veriliyor. Kredi 2 yıl ödemesiz ve 48 ay vade ile ödeniyor. Ödemeler tamamen faizsiz oluyor.

para-2-1703175457.png

EVLİLİK KREDİSİ BAŞVURU ŞARTLARI

Projeden yararlanabilmek için eşlerden birinin 06.02.2023 tarihinde ve başvuru anında Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya illerinden ya da Gaziantep ilinin Nurdağı ve İslahiye ilçelerinden birinde ikamet ediyor olması ve başvurunun burada ikamet eden kişi tarafından yapılması gerekmektedir. Krediye hak kazanılması için eş adaylarının aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir.

YAŞ ŞARTI

Destekten yararlanmak için nikahtan en az 2 ay önce başvurmak ve 30 yaşından gün almamak şartı bulunuyor. Başvurular Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kabul ediliyor. 27 yaşından önce ilk evliliğini yapan T.C vatandaşlarına bu destek veriliyor.

442136-753262271.jpg

Evlilik öncesi Türkiye'deki bir bankada çeyiz hesabı yapmak ve buna en az 36 ay ödeme yapmak şartıyla birikimin yüzde 25 kadarını devlet de destek olarak veriyor. Burada yapılacak desteğin üst sınırı her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılıyor. Şu anda ödenen miktar 58 bin liraya kadar çıkıyor. Eğer çiftler ayrı yarı hesap açarsa destek 116 bin lirayı buluyor. Burada babalar 18 yaşından küçük kızları için de hesap açabiliyor.

653b6f4e4e3fe110c0cd9dd0.webp

TAZMİNAT HAKKI

Evlenen kadınlar 1 yıl içinde müracaat etmeleri halinde çalıştıkları işyerinde biriken tazminatlarını istifa ederek alabiliyorlar. Yasalar istifa edene tazminat hakkı tanımamasına rağmen kadınlar evlilik dolayısıyla bu haktan yararlanıyor. Müracaat ederken evlilik cüzdanının fotokopisini de bulundurmak gerekiyor. Ayrıca tazminat almak için son işyerinde en az 1 yıldır çalışıyor olmak gerekiyor.