"115 Kişiyi Toprağa Veren Faciada Müteahhitten Şuursuz Savunma: 'Ölenler Suçlu!'"

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'taki depremlerde 115 kişinin hayatını kaybettiği Penta Park Sitesi'nin 1. ve 3. bloklarının yıkımıyla ilgili açılan davada, sanıklardan müteahhit Mesut Başkır'ın depremzedeleri suçladığı ortaya çıktı. İki sanığın tutuklu olduğu ve üçüncü sanığın da yargılandığı davada, Başkır'ın "Depremzedeler kendileri suçlu" şeklindeki açıklaması büyük tepki topladı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 115 kişinin hayatını kaybettiği Penta Park Sitesi davasının ikinci duruşması yapıldı. Duruşmada sanık müteahhit Mesut Başkır, suçlu olmadığını savundu ve depremde ölenleri yapı denetime başvurmamakla suçladı. Penta Park Sitesi'nin 1. ve 3. bloklarıyla ilgili 2'si tutuklu 3 sanık hakkında açılan davada, sanıklara toplamda 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talep edildi.

BERAATİNİ TALEP ETTİ

Duruşmada sanık Mesut Başkır, suçlu olmadığını belirterek, "Ben suçlu değilim. Binalar depreme dayanıklı mı, değil mi diye yapı denetime başvurmayanlar suçludur. Beraatimi talep ediyorum" ifadelerini kullandı.

Penta Park Sitesi müteahhidi Özcan Çakmak, savunmasında, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) tarafından hazırlanan bilirkişi raporlarında hata ve eksikler olduğunu iddia etti.

SUÇLAMALARI REDDETTİ

Kendisinin de 15 yıl boyunca Penta Park Sitesi'nde ikamet ettiğini belirten Çakmak, "İnsan kendi mülkünün bulunduğu, kendi ailesinin oturduğu bir yeri eksik veya hatalı yapma gibi bir durumu olamaz. Bizden kaynaklanan bir kusur yoktur. Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum, beraatimi talep ediyorum" dedi.

MİMAR'DA BANKALARI HEDEF ALDI

Tutuklu sanık mimar Mesut Başkır da binaya sonradan uygulanan ilave asma katların binanın statiğini bozduğunu ve binanın taşıyıcı kolonlarını zayıflattığını belirtti.

Yıkılan binaların altında bulunan dükkanların bankalarca kiralandığını ve kendilerine göre dükkanlarda uygulama yaptıklarını anlatan Başkır, şunları söyledi:

"Benim bu dava haricinde başka bir dosyam ve davam var. O davada tutuksuz yargılandım. Bu dosya ve dava ile arasında hiçbir fark yok. Bir mimarın tutuklanmasına itiraz ediyorum. Benim burada 18/1 hissem var. Bina girişinde bulunan dükkanları bankalara kiraya vermiştik. Yapılan asma katlar binaya ayrı bir yük bindirdi. Mevcut taşıyıcı sistemlere müdahalede bulunmuşlar. Yapılan tadilatlar esaslı tadilata girer ve belediyeden izin alınması gerekir. Başka bir dükkanı bir kafe kiralamıştı o da kendine göre tadilatlarda bulunmuştu. Büyük depremleri yaşadık. Biz belediyeden ruhsat almadan hayatımız boyunca inşaat yapmadık. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatimi talep ediyorum."

Duruşmaya katılan tüm müştekiler de binanın yapımında kusuru bulunan sanık ve yetkililerin cezalandırılmalarını talep etti.

Mahkeme heyeti, dosyanın yeni bir bilirkişi heyetine gönderilmesine, sanıkların mevcut halinin devamına karar vererek duruşmayı 27 Kasım'a erteledi.