100'ü aşkın Aydından 1 Mayıs Tutukluları İçin Çağrı

100'ü aşkın Aydından 1 Mayıs Tutukluları İçin Çağrı
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde tutuklanan yurttaşlar için 100'ü aşkın aydın, yazar, gazeteci ve sanatçı sosyal medyadan çağrı başlattı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde tutuklanan 50 kişi için "Hepsini Alacağız Kampanya Grubu" metin hazırladı. Metne 100'ü aşkın aydın, yazar, gazeteci ve sanatçı imza atıp tutuklanan kişilerin serbest bırakılması çağrısında bulundular.

Tutuklanan kişilerin anayasal hakkının ihlal edildiği vurgulanan metinde "1 Mayıs’ı tarihsel mekânı Taksim Meydanı’nda kutlamak suç değildir" açıklamasına yer verildi.

aw194522-15.jpg

İmza metninin tamamı ve imzacı listesi şöyle:

“Hepsini Alacağız Kampanya Grubu’nun çağrısıyla bu metne imza atan bizler; 1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü’nde anayasal haklarını kullanmak isteyen, aralarında genç insanların ve öğrencilerin bulunduğu 50 yurttaşımızın tutuklanmasını kabul etmiyoruz.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2023 yılında 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda kutlanmasının engellenmesinin hak ihlali olduğuna karar vermiş ve yasaklamanın Anayasa’nın 34. maddesi ile güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının engellenmesi olduğuna hükmetmiştir. Kararda ayrıca hükümetin görevinin işçilerin ve yurttaşların 1 Mayıs’ı “güvenli ve barış içinde kutlaması için gerekli önlemleri almak” olduğu vurgulanmıştır.

Anayasa’nın 34. maddesinde “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” denilmektedir.

2024 1 Mayıs’ında gözaltına alınarak tutuklu bulunan 48 kişinin anayasal hakları ihlal edilmektedir. 1 Mayıs’ı tarihsel mekânı Taksim Meydanı’nda kutlamak suç değildir.

Hükümeti Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs kutlamalarına açılması gerektiği yönündeki AYM kararına uymaya ve Anayasa’nın 34. maddesini dikkate almaya çağırıyoruz. İlgili makamlardan tutuklanan 48 kişiyi beklemeksizin serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”