Zam Geldi: 41.510 TL Oldu

Zam Geldi: 41.510 TL Oldu
Milyonlarca emekli ve memur bugün açıklanan enflasyon oranını bekliyordu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı oran maaşlardan, ÖTV'ye, kira tavan zammından, kıdem tazminatına onlarca veriyi etkiledi.

Emekli ve memurun gözü bugün açıklanan enflasyon verisindeydi. Tahminlerin çok daha altında açıklanan enflasyon oranı açlık sınırı altında yaşayan emeklileri bir kez daha geçim derdi konusunda karamsarlığa sürüklerken asgari ücretli çalışanların maaşına hiçbir zam yapılmadı.

Açıklanan enflasyon oranı aynı zamanda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışını da beraberinde getirdiği için akaryakıttan sigaraya birçok ürüne zam geldi.

thumbs-b-c-486334ef56a931c35847bad9de97acdc.jpg

Bugün açıklanan enflasyonun etkilediği bir diğer veri de kıdem tazminatı tavanı oldu.

KIDEM TAZMİNATINDA TAVAN ÜCRET 41.510 TL OLDU

Emekliye ayrılanları, işten çıkarılanları veya işten kıdem tazminatını alarak ayrılmaya hak kazanları etkileyen kıdem tavanı 41.510 TL TL lira oldu.

thumbs-b-c-d709a668657599e1ac3712465b689fac.jpg

KIDEM TAZMİNATI TAVANI NASIL HESAPLANIR?

Kıdem tazminatı, işçinin işyerine verdiği emek ve emeğinin karşılığı olarak ayrılışta aldığı bir haktır. Bu hak, işçinin işten ayrılırken en son aldığı brüt ücreti baz alınarak hesaplanır. İşveren, işçinin işyerinde geçirdiği her bir yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında bir ödeme yapmakla yükümlüdür.

Hesaplanan kıdem tazminatı tutarından sadece damga vergisi kesilir. Damga vergisi haricinde herhangi bir vergi veya kesinti söz konusu değildir.

thumbs-b-c-79ee8bd53f8bb3c3bc605e9240783508.jpg

Kıdem tazminatına hak kazanılması işçinin işten ayrılma şekline göre de değişiklik gösterebilir. İşçi, kendi isteğiyle işten ayrılırsa tam kıdem tazminatını alamamaktır. Bu durumun tek istisnası çalışma hayatında 15 yılı tamamlayan çalışanlardır.

İşveren tarafından işten çıkarılan çalışanlar tazminata hak kazanırlar ancak işten çıkma nedeni işçinin kusurundan kaynaklanıyorsa, kıdem tazminatı miktarı yasalara göre belirlenir.

Kıdem tazminatı, işçinin uzun vadeli bir iş ilişkisine teşvik edilmesi ve emeklerinin karşılığını alması açısından önemli bir haktır. İş Kanunu'nda kıdem tazminatı ile ilgili yasal düzenlemeler mevcuttur ve işçiler bu haktan faydalanmak için yasal yollara başvurabilirler.