Yüzde 25 Zam Sınırı Kalkarsa Kira Fiyatları Artar Mı?

Yüzde 25 Zam Sınırı Kalkarsa Kira Fiyatları Artar Mı?
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün yaptığı açıklamalarda kirada yüzde 25 zam sınırının kalkacağının sinyallerini verdi. Ev sahipleri ve kiracılar fahiş kira zamları nedeniyle sık sık karşı karşıya gelirken zam sınırı kalkarsa fiyatların artacağı endişesi arttı. Peki yüzde 25 zam sınırı kalkarsa kira fiyatları artar mı? Uzmanlar yanıtladı.

Kiracılar ev sahiplerinin kiraya fahiş artış yapmasından oldukça şikayetçi. Akıl almaz kira artışları için geçen sene temmuz ayında yüzde 25 sınır belirlendi. Uygulamanın bir senesinin dolmasına kısa süre kala yüzde 25 zam sınırının devam edip etmeyeceği vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

"DEVAM ETMEMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün katıldığı yayında "Yüzde 25 kira zam sınırı devam edecek mi? sorusunu "Etmemesi gerektiğini düşünüyorum" sözleriyle yanıtladı. Şimşek şunları söyledi:

"Devam etmesi için ben bir sebep görmüyorum. Etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde yapılan bir çalışma yok. Zaten bir süreliğine o düzenleme yapılmıştı. Çok büyük ihtimalle devam etmez diye düşünüyorum. Piyasada fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inanıyorum."

kira-001.webp

YÜZDE 25 ZAM SINIRI KALKARSA KİRA FİYATLARI ARTAR MI?

Şimşek'in bu açıklamalarının ardından kiracıları ve kiralık ev arayanları "Yüzde 25 zam sınırı kalkarsa kira fiyatları artar mı?" endişesi sardı.

NTV'den Göker Bilgiç'in haberine göre uzmanlar karar öncesi yaz aylarında yeni kiralamalarda yüzde 25-30'lara varan artışların öngörüldüğünü söyledi.

Uzmanlar, kirada zam sınırı uygulaması nedeniyle İstanbul başta olmak üzere birçok ilde ev sahiplerinin evini kiraya vermek yerine boş kalmasını tercih ettiğini dile getirdi. Zam sınırının kaldırılması ile zamların önüne geçileceğini kaydeden uzmanlar fiyatların bir süre sabitlenmesi ve enflasyonun gerilemesiyle reel anlamda düşüş olabileceğinin altını çizdi.

kira3.jpg

450-750 BİN EV BOŞ

Sektör yetkilileri, İstanbul'da metrekare kiralık fiyatının 205 lira olduğu belirtilirken, 100 metrekare bir evin 20 bin liranın altında olmayacağını ifade etti.

İstanbul'da boş daire sayısı 2023 rakamlarına göre 450 bin ile 750 bin olarak ifade ediliyor.