Yüzde 237 arttı: Nefes aldırmıyor!
Adli tatilin yaşandığı ağustos ayında bile konkordato başvurularındaki artış hız kesmedi. Geçen ay 194 şirket için daha konkordato geçici mühlet kararı verildi. Bu rakam, yılın ilk 8 ayında toplamda 982 şirkete ulaştı. Uzmanlar, bu süreçte iflasların artabileceği uyarısında bulundu.
İNŞAAT VE TEKSTİLDE RİSK ARTIYOR
Ağustos ayındaki konkordato başvuruları özellikle inşaat ve tekstil sektörlerinde yoğunlaştı. İnşaat sektörü, 64 konkordato ile en riskli alan olurken, tekstil sektörü 58 başvuru ile dikkat çekti. Mobilya, tıbbi ekipman ve medikal ürünler de artan risk altındaki sektörler arasında yer aldı.
SANAYİCİLERDEN KONKORDATO UYARISI
Ekonomim'den Merve Yiğitcan'ın haberine göre İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, konkordato başvurularındaki artışın zincirleme iflaslara yol açabileceği konusunda uyardı. Bahçıvan, "Konkordatolar iflaslara dönüşebilir ve ekonomik zincirleme etkiler yaratabilir" dedi. Sanayiciler, konkordatoların yalnızca kamu ve finans sektörü için geçerli olması gerektiğini vurguluyor.
KAPANAN ŞİRKETLERDE BÜYÜK ARTIŞ
TOBB verilerine göre, yılın ilk 7 ayında 14 bin 828 şirket kapandı. Bu oran, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,3’lük bir artışa işaret ediyor. Aynı dönemde açılan şirket sayısı ise yüzde 14,5 azaldı.
KARŞILIKSIZ ÇEK TUTARINDA PATLAMA
TBB Risk Merkezi’nin verilerine göre, ocak-temmuz döneminde karşılıksız çek tutarı yüzde 247 artarak 90 milyar TL’ye ulaştı. Bankalara ibraz edilen çek tutarındaki artış ise yüzde 82 oldu. Çek zincirindeki bu kırılganlık, piyasalardaki finansal sıkışıklığın derinleştiğine işaret ediyor.
KONKORDATO SUİSTİMALİ TARTIŞMALARI
Konkordato sürecinde suiistimallerin arttığına dair iddialar da gündemde. Bazı firmaların konkordatoyu fırsata çevirerek borçlarını ödememek için bu yola başvurduğu belirtiliyor. Hatta bazı avukatlık bürolarının konkordatoya yönlendirdiği firmalardan komisyon aldığı iddia ediliyor.
Kaynak:Ekonomim