Yılda 100 Ton Altın Üreten O Ülkeden Türkiye'ye Teklif: "Yüzde 50'si Bizden"

Yılda 100 Ton Altın Üreten O Ülkeden Türkiye'ye Teklif: "Yüzde 50'si Bizden"
Dünyadaki altın rezervlerinin büyük bir çoğunluğuna sahip olan Özbekistan'dan Türk iş insanlarına önemli bir teklif geldi.

Özbekistan Navoi İli Valisi Tursunov Normat Tulkunovich ve beraberindeki 15 kişilik heyet, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası üyeleriyle bir araya gelerek iş birliği fırsatlarını değerlendirdi. 100'e yakın iş insanının katıldığı Özbekistan Ticaret ve Yatırım Fırsatları Toplantısı'nda Vali Tulkunovich, Türkiye ile birlikte çalışabileceklerini belirterek, Özbekistan'a Türk yatırımcıları davet etti ve ortak projelerin geliştirilmesi için destek vereceklerini vurguladı.

'İKİ ÜLKE ARASINDAKİ BAĞ GÜÇLENECEK'

Özbekistan'la Türkiye'nin derin bir ilişkisi olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Yeşim Kebapçıoğlu açılış konuşmasında, Özbekistan'daki ticaret ve yatırım fırsatlarını konu alan bir toplantının düzenlenmesinin Türkiye-Özbekistan bağlarına güçlü bir ivme kazandıracağını belirterek, Dışişleri Bakanlığı olarak gereken ilgi ve katkıyı vereceklerini ifade etti.

'TİCARET FAZLASI VEREN BİR KONUMDAYIZ'

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Akdaş, İzmir'in Özbekistan ile yaptığı ticarette, ticaret fazlası veren bir konumda olduğunu belirtip, "Özbekistan ile geçtiğimiz yıl imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması, karşılıklı ticaretimizin gelişmesi adına atılmış olumlu bir adımdır. Özbekistan ile dış ticaretimiz, 2023 yılında 3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam, gerçek potansiyelin çok altındadır. İzmir ile Özbekistan arasında 110 milyon dolar olan ticaret hacminin de istenen seviyede olmadığını görüyoruz. İzmir'in barındırdığı potansiyel, kentimiz ile Nevai bölgesi arasında yapılabilecek geniş iş birliklerinin varlığına işaret etmektedir" dedi.

'ULAŞTIRMA HİZMETLERİNİN YÜZDE 50'SİNİ DEVLET KARŞILIYOR'

Özbekistan'ır Navoi Valisi Tursunov Normat Tulkunovıch de toplantıda bir sunum yaptı. Konuk Vali Tulkunovich yaptığı sunumda, Navoi bölgesinin tamamının Organize Sanayi Bölgesi olarak yasal statüye sahip olduğunu anlattı. Vali, buraya yapılacak yatırımların teşvik edilmesi amacıyla emlak, su ve kurumlar vergisi gibi vergilerden yatırımcıların muaf tutulduğundan bahsetti. Aynı zamanda, ihracatı ve yatırımı kolaylaştıracak koşullar yaratmak için ulaştırma hizmetlerinin yüzde 50'sinin devlet tarafından karşılandığını ve devletin yer tahsis kolaylığı sağladığını belirtti. Vali, Türkiye ile birlikte çalışabileceklerini belirterek, Özbekistan'a Türk yatırımcıları davet etti ve ortak projelerin geliştirilmesi için destek vereceklerini vurguladı.