Yetkililer Tarih Vererek Açıkladı: Yüzde 30 Daha Fazla Aylık Alacaklar

Yetkililer Tarih Vererek Açıkladı: Yüzde 30 Daha Fazla Aylık Alacaklar
Emeklilik dilekçesinin verildiği tarihteki güncelleme katsayısı, ömür boyu alınacak emekli aylığı miktarını doğrudan etkiliyor. Uzmanlar bu yıl emeklilik dilekçesi verenlerin, 2025'te vereceklere göre önemli bir avantaj elde edeceklerinin altını çizdi. İşte dikkat edilmesi gerekenler

2024 yılında emeklilik dilekçesi verenler, 2023 ve 2024 yıllarında yapılan zam oranlarından yararlanacak. Bu sayede, 2025'te emeklilik dilekçesi verenlere göre yüzde 34'e kadar daha yüksek aylık alabilecekler. Bu fark, emeklilik boyunca alınacak tüm aylıklara yansıyacak. Yani 2024'te emekli olanlar, 2025'te emekli olanlara göre ömür boyu daha yüksek aylık alacaklar. Emekliliği hak ettiği halde dilekçesini yıl içinde vermeyenler ise düşük aylıktan ömür boyu etkilenecekler.

İŞTE EMEKLİLİK DİLEKÇESİNİ 2024 YILINDA VERENLERİN MAAŞ AVANTAJLARI

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç, emeklilik dilekçesini 2024 yılında verenlerin elde edeceği avantajı şöyle yazdı:

"Emekli aylığının miktarı, çalışma hayatı boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirilen prime esas kazanç tutarına ve çalışma süresine (prim gün sayısına) göre değişiyor. Prime esas kazanç tutarının yüksek olması daha yüksek tutarda prim ödendiği anlamına geldiği için emekli aylığının da yüksek olmasını sağlıyor.

emekli-2yne.webp

GÜNCELLEME KATSAYISI ÖNEMLİ

Bunların yanı sıra, son yılın kazançları için uygulanan güncelleme katsayısı da emekli aylığı bakımından önem taşıyor. Güncelleme katsayısı emeklilik dilekçesinin verilme tarihine göre değişiyor.

İkisi de 10.000 prim gününe sahip ve prime esas kazançları asgari ücretin iki katı olan kişilerin emekli aylıkları, dilekçe verdikleri tarihe göre değişebiliyor. 2022 yılının aralık ayında dilekçe verenler ile 2023 yılının ocak ayında dilekçe verenler arasında yüzde 17’ye yakın fark ortaya çıkmıştı. 2024 yılında dilekçe verenler ile 2025’te verenler arasındaki farkın yüzde 30’u aşması bekleniyor.

Aslında emeklilik dilekçesinin aralık ayında mı yoksa ocak ayında mı verilmesinin daha avantajlı olduğunu söyleyebilmek için genellikle kasım – aralık aylarına kadar beklenirdi. Ancak, bu yıl enflasyonun düşüş sürecine girmesi nedeniyle daha erken tarihte tahmin yapmak mümkün oldu.

thumbs-b-c-58bb6f9bfac2029aec65f735a7b880c9.jpg

FARK YÜZDE 34’E KADAR ÇIKABİLECEK

Buna göre Merkez Bankası’nın enflasyon tahmini tutarsa emeklilik dilekçesini 31 Aralık 2024 tarihine kadar verenler 1 Ocak 2025 tarihinden sonra verenlere göre yüzde 34 oranında daha fazla aylık ile emeklilik hayatına başlayacak.

Piyasa Katılımcıları Anketi’ndeki enflasyon tahmini doğru çıkarsa bu durumda bile yüzde 29 oranında fark olacak. Bu farklar, ömür boyu alacakları emekli aylıklarına yansıyacak. Bu yıl emekli olanlar tüm hayatları boyunca daha fazla aylık alırken, prim günü aynı, prime esas kazancı aynı olan bir başka kişi gelecek yıl emeklilik dilekçesi verdiğinde tüm hayatı boyunca daha az aylık almak zorunda kalacak.

EMEKLİLİK DİLEKÇESİNİ 2025'E ERTELEYENLER KAYIPTA

Emekliliği hak etmiş olup da dilekçesini bekletenler veya emekli olmaya bu yılın ikinci yarısında hak kazanacak kişilerin 31 Aralık 2024 tarihine kadar emeklilik dilekçesi vermeleri kendilerine büyük avantaj sağlayacak. Emekliliği hak etmiş olduğu halde emeklilik dilekçesini gelecek yıla erteleyenler ise büyük bir kayıpla karşı karşıya kalacaklar.