Yeni Vergi Paketi Vatandaşa Yük Olacak: 'Bu Kuyudan Su Çıkmaz'

Yeni Vergi Paketi Vatandaşa Yük Olacak: 'Bu Kuyudan Su Çıkmaz'
Prof. Dr. Aziz Çelik, yeni vergi paketinin vatandaşa yük getireceğini söyledi. Dar gelirliler için bir iyileştirme olmadığını vurguladı. Paketin sermayeyi koruduğunu aktardı.

Birgün yazarı Prof. Dr. Aziz Çelik, hükümetin yeni vergi paketini eleştirdi. Çelik bugünkü köşesinde "Hükümet, emekli aylıkları ve memur maaşlarında iyileştirme beklenirken tam tersini yaptı" dedi. Yeni vergi paketiyle 226 milyar TL vergi toplanmasının hedeflendiğini belirten Çelik, "Bu paketle ilgili henüz resmi bir açıklama veya yasa teklifi yok" diye aktardı.

BAHŞİŞLERDEN BİLE VERGİ ALINACAK

Çelik, yeni vergi paketiyle dar gelirlilerin daha fazla yük altında kalacağını söyledi. "Bahşişlerden yüzde 10 vergi kesilecekmiş. Motokuryelerden 3,9 milyar TL yeni vergi bekleniyormuş" dedi. Ayrıca, engelli araçları için sağlanan indirimlerin azaltılacağını vurguladı. "Kira gelirlerinden yüzde 20 stopaj kesilecekmiş. Bu, kiralarda yüzde 20'lik bir artışa yol açar" diye ekledi.

DEVLET BÜTÇESİ ŞİRKET GİBİ GÖRÜLMEMELİ

Çelik, devlet bütçesinin hanehalkı bütçesi gibi görülemeyeceğini belirtti. "Devlet, kaynak ve para yaratan otoritedir" dedi. Neoliberal çarpıtmalara dikkat çeken Çelik, "Devlet bütçesinin denk olması gerektiği iddiası, ana akım iktisadın varsayımından ibaret" dedi.

DAR GELİRLİLERE YÜK BİNDİRİYOR

Çelik, yeni vergi paketiyle dar gelirlilerin daha fazla vergi ödeyeceğini söyledi. "Ücretler üzerindeki vergilerde bir azalış öngörülmüyor" diye ekledi. Ayrıca, vergi dilimlerinin enflasyon, asgari ücret artışı ve yeniden değerleme oranlarından az artırıldığını belirtti.

"BU KUYUDAN SU ÇIKMAZ"

Çelik, yeni vergi paketinin dar gelirlilere refah getirmeyeceğini vurguladı. "Bu vergi paketinden işçiye, emekçiye refahlık çıkmayacağı gibi yeni yükler çıkar" dedi. Vergi paketinin, kamu harcamalarını kısmak yerine artırması gerektiğini belirtti. "Mali disiplin" ve "denk bütçe" söylemlerine karşı uyanık olunması gerektiğini söyledi. "Devlet, şirket değil; devlet bütçesi hanehalkı bütçesine benzemez" dedi.

Etiketler :