Yasadaki Boşluktan Yararlanan Binlerce Sürücüye Kötü Haber: Bir Devir Kapanıyor

Yasadaki Boşluktan Yararlanan Binlerce Sürücüye Kötü Haber: Bir Devir Kapanıyor
Meclis'e sunulan yeni torba yasaya göre Petrol Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapılacak. Yapılacak yeni düzenlemede özellikle otobüs ve kamyon garajlarında akaryakıt ikmalinin yapılmasının önüne geçilmiş olacak.

AKP tarafından TBMM'ye sunulan torba teklifi pek çok açıdan tartışma konusu olurken, özellikle akaryakıta ilişkin yapılacak olan düzenleme dikkat çekiyor. Düzenlemeye göre yasadaki boşluklardan faydalanan otobüs ve kamyon garajlarında yapılan akaryakıt ikmali engellenmiş olacak. Kanun sonrası araçlara yapılacak akaryakıt ikmali bayilik lisansı ve yeterli donanımı olan akaryakıt istasyonları dışında gerçekleştirilemeyecek.

rgfb.jpg

DÜZENLEMENİN GEREKÇESİ

Türkiye gazetesinin haberine göre, yapılmak istenen değişikliğin gerekçesi de yer aldı.

Buna göre araçlara yapılacak ikmalin, kanunda tanımlanmış yerler haricinde, akaryakıt istasyonunda yapılması mecburi tutulduğu metinde “fabrika, şantiye, nakliye filosu ve benzeri” ifadesine yer verilerek bu istisnanın kapsamının oldukça geniş tutulması dikkat çekti. Bu çerçevede akaryakıt istasyonundan yakıt almaya uygun kamyon, otobüs, minibüs gibi birçok taşıta yönelik olarak meskûn mahallerde veya kamyon ve otobüs garajlarında yanıcı ve parlayıcı özellik taşıyan akaryakıtın depolandığı görülmekte. İstasyon dışında gerçekleştirilecek olan akaryakıt teslimlerinde akaryakıtın alıcı deposuna taşınması veya taşıttırılması sadece bayilik lisansına sahip satıcı tarafından yapılabilecek.