Yargıtay Kirada Yapılacak Artışın Oranını Belirledi

Yargıtay Kirada Yapılacak Artışın Oranını Belirledi
Enflasyon sebebiyle paranın değer kaybına istinaden kira uyarlama isteğinin gene değil özel hükümlere göre yapılması gerektiğine karar veren Yargıtay, verdiği bir kararda yapılacak artışta 12 aylık TÜFE ortalaması baz alınmasına hükmetti.

Yargıtay, yüzde 25 kira artış sınırının kaldırılmasının ardından ev sahiplerinin yüksek zam taleplerinin önüne geçecek önemli bir karara imza attı. Enflasyon nedeniyle paranın değer kaybını gerekçe gösteren kira uyarlama taleplerinin genel hükümler yerine özel hükümlerle ele alınması gerektiğine hükmeden Yargıtay, belirli bir davada kira artışında 12 aylık TÜFE ortalamasının dikkate alınmasına karar verdi.

Türkiye gazetesinden Yeşim Erarslan'ın haberine göre, Yargıtay, taraflar arasında kira artış oranına dair bir anlaşma olup olmadığına bakılmaksızın, 5 yıldan uzun süreli veya 5 yıldan sonra yenilenen kira sözleşmeleri için yeni yıl kira bedelinin hâkim tarafından ortalama TÜFE değişiklik oranı, evin durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde bulundurularak adil bir şekilde belirlenmesi gerektiğine hükmetti.

Kira sözleşmesinin süresinin kısa, uzun veya belirsiz olmasının kira belirlemesinde fark yaratmadığını vurgulayan Yargıtay, açılacak davalarda Türk Borçlar Kanunu’nun tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını aşmamak kaydıyla geçerli olan 344. maddesinin temel alınması gerektiğini belirtti. Bu kanun maddesinin özel bir uyarlama hükmü olduğunu ve yeni dönemdeki artışlara bağlı enflasyonun, paranın satın alma gücündeki değişiklikleri de kapsadığını ifade eden Yargıtay, kiranın belirlenmesinde genel uyarlama hükmü olan Türk Borçlar Kanunu’nun ‘Aşırı ifa güçlüğü’ başlığını taşıyan ve ‘sözleşmeden dönme’ hakkını içeren 138. maddenin uygulanamayacağına karar verdi.