Yapı Kredi'ye dava şoku: Koçlardan tam 40 milyon dolar istiyor!

Yapı Kredi'ye dava şoku: Koçlardan tam 40 milyon dolar istiyor!
Arven İlaç'ın sahibi Zafer Toksöz, Yapı Kredi'ye dava açtı.

Bir dönem, ünlü çikolata markası Tadelle’nin de sahibi olan Toksöz Grup’ta iki kardeş arasındaki anlaşmazlık, dikkat çeken bir davaya yol açmış, Toksöz kardeşlerin, annelerinden kalan 250 milyon dolarlık mirası paylaşamamıştı. Darboğaza giren yerli ilaç firması Arven’in patronu Zafer Toksöz, 1.2 milyar lira borcu olan 3 şirketi için konkordato istemişti.

Konkordato ilan eden Arven İlaç’ın patronu Zafer Toksöz, bankaların hukuka aykırı şekilde teminat devri yaptığını iddiasıyla Yapı Kredi’den 40 milyon dolarlık tazminat talebiyle yargıya başvurdu. Toksöz, 30 Temmuz’da yaptığı başvuru üzerine Adalet Bakanlığı tarafından atanan arabulucu ile Yapı Kredi Bankası ve kardeşi Ahmet Toksöz ile ihtilafı çözmeye çalışacak.

arven-ilac.jpg

Toksöz, 1 Temmuz’da konkordato ilan ettikten sonra, ağabeyi Ahmet Toksöz’ün şirketlerini zor duruma düşürdüğünü ve bankaların hukuka aykırı şekilde teminatları devrettiğini iddia ediyor. Kendisinden alacağı kalmayan bankaların, ipotekler ve hisse senetleri gibi teminatları rızası olmadan üçüncü kişilere devrettiğini öne sürerek, Yapı Kredi’den 40 milyon dolarlık tazminat talebiyle yargıya başvurdu.

yapi-kredi.jpg

Toksöz’ün ifadesine göre, ticaret mevzuatı gereği mahkeme öncesi zorunlu arabuluculuk süreci işletilecek. Yapı Kredi, diğer bankaların da bulunduğu yapılandırma sözleşmesine dayanan işlemlerde “kredi temsilcisi” sıfatıyla Toksöz’ün ilk muhatabı olacak.

Zafer Toksöz, teminatların usulsüz devri nedeniyle şirketlerinin finansal durumu kötüleştiğini ve konkordatoya sürüklendiğini belirtti. Toksöz, zararını 40 milyon dolar olarak hesapladığını ve bu miktarı tazminat olarak talep edeceğini söyledi. Ayrıca, teminatların değerinin yüz milyonlarca dolar olduğunu ve bankanın bu devri ısrarla gerçekleştirdiğini ifade etti. Bu durumu yargıya taşıyan Toksöz, adil bir çözüm arayışında olduğunu dile getirdi.

yapi-kredi1.jpg

BİR DAVA DAHA SÜRÜYOR

Yapı Kredi'nin 29 Mart 2024 tarihli genel kurulunda alınan kararlar, bir pay sahibi tarafından dava edildi. Dava, gündem dışı konuların gündeme alınmaması ve bazı kararların iptali talebiyle açıldı. İstanbul 9. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülecek olan davanın ilk duruşması bekleniyor. Yapı Kredi, tüm yasal haklarını kullanacağını açıkladı.

Kaynak:Patronlar Dünyası

Etiketler :