Yapı Kredi Herkesi İlgilendiren Düzenlemenin Etkisinin Olumsuz Olacağını Düşünüyor

Yapı Kredi Herkesi İlgilendiren Düzenlemenin Etkisinin Olumsuz Olacağını Düşünüyor
Yapı Kredi Yatırım Araştırma'nın raporunda, Merkez Bankası'nın faiz artışının bankacılık sektörüne olumlu yansıdığı belirtiliyor. Limit ve taksit düzenlemelerinin etkisinin sınırlı olumsuz olması bekleniyor.

Yapı Kredi Yatırım Araştırma, Bankacılık Sektörü Bilgi Notu Nisan 2024 raporunu yayınladı. Rapora göre, Merkez Bankası'nın politika faizini 500 baz puan artırarak faiz koridoru üst bandını yüzde 53'e çıkarması, bankacılık sektörü hisselerine olumlu yansıdı.

290125.webp

LİMİT VE TAKSİT DÜZENLEMELERİNİN BEKLENEN ETKİSİ

Raporda, limit ve taksit düzenlemelerinin bankaların olumlu ayrışmasında faiz artışı ve enflasyon beklentilerindeki düşüşün etkisiyle sınırlı olumsuz bir etki beklediği vurgulandı. Özellikle kredi kartı işlem sayılarındaki azalmanın komisyon gelirlerinde sınırlı düşüşe yol açabileceği ancak aynı zamanda kredi kartı faiz oranlarının artmasıyla bankaların net faiz marjlarını destekleyebileceği belirtildi.

74826.webp

EKONOMİK MODELİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞÜNE KATKI

Bu önlemlerin kısa vadede ekonomik büyümeyi baskılayabileceği ancak enflasyon beklentilerini düşüreceği ve daha sürdürülebilir bir ekonomik model yaratacağı ifade edildi. Orta vadede Türkiye'nin CDS'ine olumlu yansıyacağı ve banka hisselerini destekleyeceği öngörüldü.

kredi-karti1.webp

SEKTÖR BAZLI KREDİ KARTI HARCAMALARI

Raporda, sektör bazlı kredi kartı harcamalarının incelenmesi sonucunda elektronik ve araç kiralama sektörlerinde kredi kartı harcamalarının yavaşladığı ancak akaryakıt, havayolları, Telekom, mobilya ve sağlık sektörlerinde güçlü bir trendin devam ettiği belirtildi.

kredi-karti2.webp