Yangın sürüyor: Merkez Bankası'nın müdahalesi de işe yaramadı... Dolar kaç lira?

Yangın sürüyor: Merkez Bankası'nın müdahalesi de işe yaramadı... Dolar kaç lira?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'şın Golan tepesine ilişkin açıklamalarının ardından dolar yükseldi, borsa çakıldı. Merkez Bankası'nın müdahalesine rağmen, dolar 5,75 seviyesinde seyrediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Amerika Başkanı'nın Golan tepeleriyle talihsiz açıklaması bölgeyi yeni bir krizin, yeni bir gerilimin eşiğine getirmiştir. Golan Tepeleri'nin işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz veremeyiz." dedi. Erdoğan'ın açıklamasının ardından dolar 5,75 seviyesini gördü. Borsa ise çakıldı. 

►Kriz tırmanıyor! Erdoğan: 'Asla izin vermeyiz veremeyiz'

Merkez Bankası hamle yaptı!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası piyasalardaki son gelişmeleri dikkate alarak yeni bir adım attı. Merkez Bankası'nın aldığı kararla 1 hafta vadeli repo ihalelerine ara verildi. İhalelere verilen aranın süresi ise belirtilmedi.

Merkez Bankası'nın bir hafta vadeli repo ihalesini ara verdiği açıklaması sonrası kur 5,58'li seviyelerden 5,55'e geriledi. Müdahaleden kısa süre yükseliş devam etti. Dolar 5,70 seviyesine yükseldi. 

UZMANLAR HAMLEYİ BÖYLE YORUMLADI

Turkey Macro View Consulting CEO'su Serkan Özcan Bloomberg HT'ye kararın sıkılaştırıcı bir politika uygulaması olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı; "Merkez Bankası gerekmesi halinde daha da sıkılaştırıcı politika bileşimi uygulayacağından sürekli bahsediyordu.

Birkaç gündür global tarafı daha ağır basan, içeride de özelikle rezerv tartışmalarıyla artan kur baskısı karşısında Merkez Bankası bir haftalık repo ihalelerini durdurarak TL cinsinden faizleri biraz artırıcı, TL likiditesini sıkılaştırıcı bir uygulamaya gitti. %24'le verdiği finansman miktarını koridorun üst tarafı olan %25.50'ye, hatta belki GLP'nin olduğu %27'ye kadar çıkarabilmenin önünü açtı, sıkılaştırıcı bir politika uygulaması diye düşünüyorum"
 

Etiketler :