Uyanık olun: Dolar'da planları değiştirdiler!

Uyanık olun: Dolar'da planları değiştirdiler!
Ekonomist Evren Devrim Zelyut, kendi YouTube hesabında yayınladığı videoda yatırımcılara uyarılarda bulundu.

Ekonomis ve yatırım uzmanı Evren Devrim Zelyut "Dolar planın değiştirdiler" diyerek son zamanlarda ekonomi alanında çıkan 3 habere dikkat çekti.

evren-devrim-zelyut.jpg

Merkez Bankası'ndan ve ABD'li önemli bir yatırım ajansından doların ve gram altının geleceğiyle ilgili önemli sinyallerin verildiğine dikkat çeken Zelyut, yatırım portföyünde ağırlıkların değiştiğine dikkat çekti.
Zelyut'un işaret ettiği 3 önemli haber ve yorumlamaları şöyle:

dolar-planini-degistirdiler.jpg

* Pimco: Türk varlıklarına pozitif bakışımız sürüyor
Reuters'a konuşan Pimco'nun gelişmekte olan ülke piyasalarından sorumlu yöneticisi Pramol Dhawan, "TCMB'nin kısa vadede sıkı para politikasını koruyacağını düşünüyoruz, Türk varlıklarına olumlu bakışımız devam ediyor" dedi.

Yüksek faizi zamlarla ve vergilerle biz ödüyoruz ancak bu haber merkez'in dolara ve liraya olan bakışını güçlendiriyor hu haber, Merkez'in elini güçlendiren bir haber.
Sermaye akışının doları düşüreceğini kesinlikle iddia etmiyoruz ancak burada.
ABD'li bir fon yöneticisi bu.
Merkez'in yüksek faize devam edeceği anlamına geliyor. Avrupalı ve Amerikalı sermaye gruplarının ağızının suyunu akıtmaya devam ediyor.

dolar5.jpg

* TCMB kotasyonla döviz karşılığı TL swaplarını sonlandırıyor
TCMB, bankalara gönderdiği yazı ile kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen döviz karşılığı Türk Lirası swap işlemlerine 25 Temmuz’dan itibaren son vereceğini duyurdu.
TCMB TL sterilizasyon için yerel bankalarla spotta döviz satımı yönlü döviz ve altın swap ihalelerinde başlayacağını Salı günü açıklamıştı.

Piyasadaki fazla TL'yi çekmek için, bakın burada yaklaşım değişiyor, döviz satımı ya da altın satımı yapacak demek. Eskiden ne yapıyordu alıyordu. Çünkü bilançosunda ihtiyacı vardı. Burada bir yaklaşım değişikliği karşımıza çımıyor. Sermayedarların güçlü gelişleri Merkez'e böyle bir hamle yaptırmış.

* TCMB, Suudi Arabistan ile depo alım işlemini sonlandırdı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Saudi Fund for Development ile gerçekleştirilen 5 milyar dolar tutarındaki depo alım işleminin karşılıklı mutabakat ile sonlandırıldığını açıkladı.

Bu üçünü yan yana koyduğumuz zaman, dolar düşecek demiyoruz ama Merkez'in elinin bu yüksek faizle oldukça güçlendiğini görüyoruz.

Bu gibi haberler çıktığında dümeni nereye kıracağız bunu konuşmak lazım:

* Rezervler güçleniyor, tabii bu rakam yeterli değil ama en azından bir uçurumdan dönüşü simgeleniyor. Bu durum yıl sonunda 39-42 bir dolar kuru aralğına işaret ediyor.

* Ekim kasım ayında Merkez Bankası'nın elindeki cephaneyi artırdığını görüyoruz.

* Peki bu bir başarı mı? Kesinlikle hayır. Biz rezervleri ihracatla güclendirmiyoruz, tefeci sermayeyi çağırarak hediye ediyoruz.

* Bu saatten sonra dolar yüzde 20 getirir. Yüzde 20 getiri için dolar alımının arttırılmasının çok mantıklı olmadığını düşünüyorum. Çok büyük artılar yaratmayabilir.

* Dolardan ziyade altını götürecek olan FED'in faiz indirimi olabilir. Ama bu da altın için çok büyük artılar yaratmayabilir.

* Peki borsa? Gri listeden çıkma kararı ve not artırımlarına baktığımızda seçerek hisse almak gerekir. Doların baskılandığı bir dönemde ağırlığın seçerek doğru hisselere yatırım olduğunu düşünüyorum.