Ünlü isimlerden 'swap' yorumları: 3 gün önce soğanı, 3 gün sonra swap’ı...

Ünlü isimlerden 'swap' yorumları: 3 gün önce soğanı, 3 gün sonra swap’ı...
Ekonomide sular bir türlü durulmuyor... Sosyal medyanın son gündemi 'swap'. Ünlü ekonomistlerden, gazetecilere, sanatçılara kadar Twitter'da swap gündem olmaya devam ediyor.

Ekonomide gündem değişiyor ama sular durulmuyor. Önce soğan, ardından swap sosyal medyada gündem oldu. Her kesimden insanlar 'swap' konusunda kafa karışıklığı yaşıyor.

Ünlü ekonomistlerden, gazetecilere, sanatçılara kadar herkes 'swap nedir'i anlamaya veya anlatmaya çalışıyor. Bütün bu kafa karışıklıkları arasında da eğlenceli yorumlar ve mizah da yerini alıyor.

İşte ünlü isimlerden swap yorumları:

Peki 'swap' nedir?

“Swap” kelimesi; değiştirmek, takas etmek anlamına gelir. Swap, finans dünyasında ise iki tarafın finansal araçlarını takas ettiği sözleşme olarak adlandırılır. Swaplar, nakit akışını değiştirmek için yapılan finansal anlaşmalar olarak da açıklanabilir. İki taraf arasında sabit ve değişken faiz oranlı ödemelerin belirli bir süre boyu döviz swapinca değiştirildiği, taraflar arasında yapılan bir işlemdir.

Swaplar; faiz oranlarına, hisse senedi endekslerine, döviz kurlarına ve emtia fiyatlarına bağlı olarak işlem görebilir.

Çoğu opsiyon ve vadeli işlem sözleşmelerinden farklı olarak swaplar, borsada işlem gören enstrümanlar değildir. Bunun yerine swaplar, tezgah üstü piyasalarda işlem gören sözleşmelerdir.

Döviz swapı ve faiz swapı işlemleri, piyasada karşılaşılan en yaygın swap türleridir.

Hükümetin swap kararı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Cuma günü 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süre ara verileceğini açıkladı. Dün döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırı yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkarıldı. TCMB bir diğer adım atarak TL karşılığı döviz depo  piyasasında ihale açmadı.

İlgili Haberler
Etiketler :