Ünlü Ekonomist Çöküş İçin Tarih Verdi

Ünlü Ekonomist Çöküş İçin Tarih Verdi
Finansal piyasalar ve ekonomik tahminleriyle ünlü Amerikalı yazar Harry Dent, "tarihin en büyük ekonomik çöküşünün" yaşanacağı ve etkilerinin, Büyük Buhran'dan daha büyük olacağı uyarısında bulundu.

Finans yazarı ve ekonomist Harry Dent, 2025 yılında "tarihin en büyük ekonomik çöküşü" ile karşılaşacağımızı ve bunun etkilerinin Büyük Buhran'dan bile daha büyük olacağını öngörüyor.

Fox News'e verdiği demeçte, "merkez bankalarının şişirdiği balonun henüz patlamadığını" ve tarihin en büyük ekonomik krizinin kapıda olduğunu belirten Dent, "1925-29 yılları arasında patlayan balon doğal bir süreçti, arkasında herhangi bir teşvik yoktu. Ancak bu kez durum farklı ve benzeri daha önce hiç yaşanmadı," dedi.

Dent, konuşmasında, "Akşamdan kalma olduğunuzda tekrar iyi hissetmek için ne yaparsınız? Daha fazla içersiniz. Onların yaptığı da bu," ifadesini kullanarak devam etti:

"Balon 14 yıldır şişmeye devam ediyor. Normal şartlar altında beş ila altı yıl içinde patlaması gereken bu balon, bu defa çok daha uzun sürdü. Bu nedenle 2008-2009 yılları arasında yaşadığımızdan daha büyük bir çöküşü beklemek zorundayız..."

BORSALAR ÇÖKECEK

Mayıs ayında ABD hisse senetleri, Nasdaq'ın yüzde 6,9'luk artışıyla yükseliş yaşadı. Ayrıca, S&P 500 yüzde 4.8 ve Dow Jones yüzde 2.3 artış gösterdi. Ancak Dent, bu yükselişin geçici olduğunu savunuyor ve Amerikan borsaları için şu öngörüde bulunuyor:

"S&P'nin zirveden yüzde 86, Nasdaq'ın ise yüzde 92 düşeceğini göreceğiz. Nvidia gibi güçlü bir hisse senedi bile, ne kadar iyi olursa olsun, yüzde 98 değer kaybedecek. Bu iş bitti. Tarihte sonu kötü bitmeyen tek bir balon bile olmadı ve bu seferki çok daha büyük ve hacimli."

KONUT FİYATLARI DÜŞECEK

Dent, aynı uyarıyı Aralık ayında da yapmış, ancak zamanlamasını değiştirerek piyasanın dip noktalarının 2025'in başları ile ortaları arasında görülebileceğini belirtmişti.

Dent'e göre, balonun merkezinde gayrimenkul krizi bulunuyor ve konut fiyatlarının 2012'nin en düşük seviyelerine ineceğini tahmin ediyor.

"Tarihte hiçbir zaman konutlar bu kadar yaygın bir şekilde sahiplenilmemişti ve bu kadar çok insan ikinci ve hatta üçüncü evlerine sahip olmamıştı," diyen Dent, Çin ve Japonya gibi ülkelerdeki zenginlerin, artan sayıda boş mülkü potansiyel bir piyasa çöküşüne karşı teminat olarak satın aldığını da vurguluyor.

KRİZİN SORUMLUSU KİM?

Bazı eleştirmenler, Dent'in teorisini "çılgınca" olarak nitelendirip, onu korku tacirliği yapmakla suçluyor.

Ancak Dent, sadece "gördüklerimi söylüyorum" diyerek eleştirilere yanıt veriyor ve büyük krize, "merkez bankalarının havadan para basma gücü" nedeniyle girileceğini belirtiyor.

Dent, sözlerini şöyle bitiriyor:

"Hükümet bu balona, daha güçlü performans göstermesi için tamamen yapay bir ilaç enjekte etti. Tarih açıkça gösteriyor ki hiçbir şeyi bedavaya elde edemezsiniz ve balonlar her zaman patlar. Bu, çok ama çok yüksek bir olasılıktır..."

Etiketler :