Ünlü bankadan dikkat çeken Türkiye iddiası: Bazı bankalar satılabilir

Ünlü bankadan dikkat çeken Türkiye iddiası: Bazı bankalar satılabilir
Dünyanın önde gelen bankalarından olan Fitch Ratings, Türkiye'ye ilişkin flaş bir iddiada bulundu. Banka, yakın zamanda Türkiye'ye yatırım yağacağını ve bazı bankaların satılabileceğini iddia etti.

Dünaynın en büyük bankalarından olan Fitch Ratings'in son Türkiye raporu dikkat çekti. Banka, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) bankalarının, iyileşen ekonomik koşullar ve cazip büyüme fırsatlarından dolayı Türkiye, Mısır ve Hindistan gibi bölgelerde varlıklarını artırmak istediği belirtildi.

ekran-goruntusu-2024-07-23-205142.png

Fitch, KİK bankalarının dış büyüme stratejisi kapsamında iş modellerini çeşitlendirmeyi ve karlılığı artırmayı planladığı, bu alanda Türkiye ve Mısır’ın ön plana çıktığı vurgulandı. KİK iştiraklerinin, bu yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 150 milyar dolar varlığa sahipken, Hindistan’a olan ilginin de arttığı belirtildi.

Fitch Ratings, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) bankalarının, iyileşen ekonomik koşullar ve daha iyi büyüme fırsatlarından dolayı Türkiye, Mısır ve Hindistan gibi büyük bölgesel pazarlarda varlıklarını artırmaya istekli olduğunun altı çizildi.

hfdn.png

Fitch, ayrıca KİK bankalarının bu ülkelerde banka satın almayı hedeflediğini iddia etti.

Açıklamada, "KİK bankaları, iyileşen ekonomik koşullar ve kendi iç pazarlarına kıyasla daha iyi büyüme fırsatlarının çekiciliğiyle başta Türkiye, Mısır ve Hindistan olmak üzere büyük bölgesel pazarlarda varlıklarını büyütmek için güçlü bir iştah gösteriyor" ifadeleri kullanıldı.

Dış büyümenin, bazı KİK bankalarının iş modellerini çeşitlendirme ve karlılığı artırma stratejisinin bir parçası olduğuna inanıldığı vurgulanan açıklamada, bu bankaların sermayeyi hızlı büyüyen pazarlara dağıtarak, kendi iç pazarlarındaki zayıf büyümeyi telafi edebilecekleri belirtildi.

Açıklamanın devamında KİK bankalarının 2024 yılının ilk çeyreğinde Türkiye ve Mısır'daki iştiraklerinin yaklaşık 150 milyar dolar varlık büyüklüğüne ulaştığına dikkat çekilirken, Hindistan'la da özellikle Birleşik Arap Emirlikleri bankalarının güçlü finansal ve ticari bağlarının arttığı belirtildi.