Turizm çalışanının aşılanmaya başlandı: Tanıtım için kullanılacak

Turizm çalışanının aşılanmaya başlandı: Tanıtım için kullanılacak
Antalya'da turizm sektörü çalışanları, öncelik kapsamında Covid-19 aşısı olmaya başladı. Turizm sektörü çalışanlarının aşılanabilmesi için çalıştıkları tesislerin sezonda açık olması ve güvenli turizm sertifikası almış olması şart koşuluyor.

Türkiye'de sağlık çalışanları ve gazetecilerin ardından turizm çalışanlarına da aşı uygulaması hayata geçirildi. Sağlık Bakanlığı'nca aşılama kapsamına alınan turizm çalışanları, randevu aldıkları sağlık kuruluşlarına giderek BioNTech ya da Sinovac aşılarından birini yaptırabiliyor. Turizm sektörü çalışanlarının aşılanabilmesi için çalıştıkları tesislerin sezonda açık olması ve güvenli turizm sertifikası almış olması şart koşuluyor.

Aşılama tanıtımda kullanılacak 

Turizm çalışanları, aşı oldukları için kendilerini daha güvende hissettiklerini söyledi. 5 yıldızlı otellerin bulunduğu Belek bölgesindeki tesislerde çalışanların büyük kısmı Serik'te yaşadığı için ilçedeki sağlık kuruluşlarında kısmi yoğunluk yaşanıyor. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ülkay Atmaca, çalışanlara aşı olmaları konusunda tavsiyede bulunduklarını söyledi. Aşı olmak için randevu aldığını belirten Atmaca, "Sektörün ortak talebiydi. Sistem kuruldu ve otel çalışanlarına başvuru imkanı sağlandı. Turizm işletme belgesine, açık olmak ve güvenli turizm belgesine sahip olmak gerekiyor. Aşıyla birlikte güvenli turizm sertifikasıyla sektöre hareketlilik geldi" dedi.

dha-97928c402a4ea2a9b8c9fa2cf47f60ec-7.jpeg

"Aşılama rakiplerimizin bir adım önüne geçirecek"

Atmaca, geçen sezon güvenli turizm sertifikası uygulamasının dünyaya örnek olduğunu, bu yıl da yine benzersiz bir iş yaparak sektör çalışanlarının öncelikli aşılanmasının tatilciler için iyi izlenim bıraktığını söyleyerek şöyle devam etti:  

"Personelimizin aşılanması hem bizim hem de gelecek turistlerin sağlığı için iyi olacak. Bu durum bizi rakiplerimizin bir adım önüne geçirecek. Bu durumun bildiğim kadarıyla dünyada başka örneği yok. Amacımız bu aşılanma sürecini dünya tanıtımında kullanmak. Geçen yıl güvenli turizm sertifikasını tanıtımda kullandık ve Türkiye'ye 15 milyon, Antalya'ya da 3.5 milyon turist geldi. Aşılama işlemini de güvenli turizmle birlikte tanıtımda kullanacağız."

Turizm çalışanı Cengiz Alper, aşıyla ilgili beklenti içinde olduğunu, kararın çıkmasıyla aşı olduğunu söyledi. Gün içinde çok sayıda misafirle ilgilenmek zorunda olduğu için aşı olmasının hem kendi hem de misafirlerin sağlığı için iyi olduğunu belirten Alper, "BioNTech aşısı oldum. Ancak kendimi hala güvende hissetmiyorum. Maske ve mesafeye hala dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Aşı olan bir diğer otel çalışanı Işıl Önder, aşı olmayı başlarda düşünmediğini, ancak turizm çalışanlarına öncelik tanınınca aşı olmaya karar verdiğini söyledi. BioNTech aşısı olan Önder, "Gerçekten gerekli olduğu kararına vardım. Aşı olduktan sonra tedirginlik yaşamadım. Aşının vurulduğu yerde birkaç saatlik ağrı hissettim. Diğer turizm çalışanları da mutlaka aşı olmalı" diye konuştu.

"Bunu dünyaya duyuracağız" 

Kemer ilçesinde turizm sektörü çalışanları da aşılanmaya başladı. İlçedeki Kemer Devlet Hastanesi'nin yanı sıra aile hekimlerinden de randevu alan turizm çalışanları, aşılarını yaptırıyor.

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkan Yardımcısı Kaan Kavaloğlu, pandemi sürecinde tüm hizmet sektöründe çalışanların aşılanmasının önemli olduğunu, turizm çalışanlarının aşılanmasının da hizmet verdikleri insanlar göz önüne alındığında çok daha önemli olduğunu söyledi. Turizm çalışanlarının aşılanmasının pazarlama metoduyla tüm dünyaya duyurulması gerektiğine işaret eden Kavaloğlu, "Bu bizler için avantaj. Turizmin gelişimi anlamında avantaj olacak. Dolayısıyla bunu tabii biz dünyaya duyuracağız. Turizm çalışanlarının aşılanması bu anlamda bizim için pazarlama anlamında çok ciddi fırsat olacak. Her şeyden önce sağlık anlamında fırsat olacak. İnsanlara bizim sağlıklı hizmet verme imkanımız olacak. Dolayısıyla çok olumlu bakıyorum bu konuya" dedi.

dha-97928c402a4ea2a9b8c9fa2cf47f60ec-8.jpeg

"Bir rahatlık sağlar" 

Kemer Tanıtım Vakfı (KETAV) Başkanı Volkan Yorulmaz, "Şüphesiz ki şu dönemde en önemli konu aşı. Turizm çalışanlarının da aşılanmaya başlanması çok ümit verici oluşum. Tabii bunun hızlanması ve sezon öncesi muhakkak hayata geçirilmesi lazım. Bir şeyi bence eksik yaptık; o da bu kapanma işini daha evvel yapabilirdik. Vakalar buralara gelmeyebilirdi. O zaman aşı daha da anlamlı hale gelirdi. Yine de geç kalınmış bir şey yok. Sezon öncesi bu aşılanma eminim bizim açımızdan, turizm açısından çok pozitif etki yaratacak. Bu konu gerçekten çok önemli hem BDT pazarının hem Avrupa'nın hem diğer pazarların hareketlenmesi bizim için. Aşının da bunun içinde çok önemli payı var. Malumunuz aşı yayılabilirse zaten vaka sayısını otomatikman düşürüyorsunuz. Şimdi kendinizi turistin yerine koyun, gelecek misafirlerin yerine, otelde herkes aşılı. Bu rahatlık sağlar. İster istemez gönül rahatlığıyla tercih etmek istersiniz böyle bir yeri. Dolayısıyla bir an evvel aşının genel yayılmasında fayda var" diye konuştu.

"Sistemli bir şekilde uygulanıyor" 

Kemer Turistik Otelciler Birliği (KETOB) Başkanı Dinçer Sarıkaya, "Şu anda turizm çalışanlarına aşı yapılıyor. Öncelikle sağlık çalışanlarına yapılması son derece önemliydi. Ondan sonra da turizm çalışanları da birer cephede çalışan neferler olarak diğer sektörler gibi aşılanmaya başladı ve girdikleri andan itibaren çok hızlı ve sistemli şekilde bu aşılama yapılmaya başlandı. Turizmi geliştirme anlamında ve talep anlamında son derece önemli adımdı. Çok da sistemli şekilde uygulanıyor dünyaya göre bence. Şu anda tüm elemanlarımız neredeyse iki gün içinde aşılanmaya başladı. Bu güvenli turizm sertifikası için son derece büyük adım" dedi.

DHA