Taşıt Tanıma Birimi Zorunlu Hale Geliyor. Trafikteki 8 milyon aracı kapsıyor. Bunu yaptırmayan trafiğe çıkamayacak

Taşıt Tanıma Birimi Zorunlu Hale Geliyor. Trafikteki 8 milyon aracı kapsıyor. Bunu  yaptırmayan trafiğe çıkamayacak
Gelir İdaresi Başkanlığı, araçlardan elde edilen vergi gelirlerini daha etkin bir şekilde toplamak için yeni bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. Bu düzenleme kapsamında aracına bunu yaptırmayanlar trafiğe çıkamayacak.

Bu düzenleme kapsamında Taşıt Tanıma Birimi (TTB) zorunlu hale getiriliyor. TTB, araçların yakıt depolarına monte edilen elektronik etiketlerden oluşan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi tarafından kullanılıyor. Bu sistem, akaryakıt istasyonlarında bulunan okuyucular aracılığıyla araç plakalarını otomatik olarak tanımlıyor.

Akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımının önüne geçmek ve vergi kaybını engellemek için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından geliştirilen yerli ve milli bir sistem olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin (UTTS) tüm altyapı çalışmaları devam ediyor. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi elde eden vergi mükellefi kişi ve kuruluşlar için zorunlu olacak UTTS, akaryakıt alan araçların plakalarını otomatik olarak tanıyarak fiş ve faturalarda bu plaka bilgisinin yer almasını sağlayacak. Bu sayede araç plakalarının sisteme elle girilmesinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulaması son bulacak.

Hangi taşıt tipleri UTTS kapsamında yükümlü kılındı?

UTTS Tebliği ile en geç 31.12.2024 tarihine kadar,

• kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması,

• akaryakıt istasyonu işleten mükelleflere ise en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatlarına Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) takılması zorunluluğu getirilmiştir.

UTTS yükümlüsü olmayan bireysel taşıt sahipleri gönüllü olarak UTTS’ye kaydolarak hizmet alabileceklerdir.

Akaryakıt Harcamalarını Gider Göstererek Vergi İndirimi Elde Eden Vergi Mükellefleri İçin Zorunlu

UTTS, medyada yer alan bazı haberlerdeki asılsız iddialarda belirtildiğinin aksine herkes için zorunlu olmayacak, sadece akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi elde eden vergi mükellefleri için zorunlu olacak. Vergi mükellefi olan kişi ve kuruluşların, işte kullandıkları işletmeye ait veya kiralama yoluyla edindikleri taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB)’ni 31 Aralık 2024 tarihine kadar taktırması zorunlu. Öte yandan, UTTS mükellefleri, akaryakıt harcamalarını vergi indirimine konu edebilmek için akaryakıt alışverişlerinin UTTS kapsamında düzenlendiğini gösteren bilgiyi ihtiva edecek şekilde düzenlenen satış fişini beyan etmek zorunda olacaklar.

Trafiğe kayıtlı 29 milyon araçtan 8 milyon aracı ilgilendiriyor

Türkiye’de halihazırda trafiğe kayıtlı 29 milyon taşıt bulunuyor. Bunların yaklaşık 8 milyon araç akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi elde eden vergi mükelleflerine hizmet veriyor.

1 OCAK İTİBARIYLE TRAFİĞE ÇIKAMAYACAKLAR

İş yerlerine ait veya kiralanmış ticari araçlar için TTB takılması zorunlu hale gelecek ve bu işlem için son tarih 31 Aralık 2024 olarak belirlenmiş durumda. TTB takılmayan araçlar, 1 Ocak 2025'ten itibaren trafiğe çıkamayacak ve trafik cezalarıyla karşılaşacaklar.

Picture background

OTOMATİK OLARAK AKTARILACAK

Bu düzenleme ile birlikte, Taşıt Tanıma Birimi sayesinde yakıt alımı sırasında plaka kaydı otomatik hale gelerek akaryakıt giderlerinin beyanında kullanılan belgelere plaka bilgileri otomatik olarak aktarılacak. Böylece, manuel işlemlerden kaynaklanan hatalı fatura uygulamalarının önüne geçilmiş olacak.

Picture background

TAŞIT TANIMA BİRİMİ TAKTIRMANIN MALİYETİ NE KADAR?

TBB takma işlemi genellikle 15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanmakta ve maliyeti yetkili firmalara göre değişiklik göstermektedir. Detaylı bilgi ve güncellemeler için Gelir İdaresi Başkanlığı ile Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün resmi web siteleri ziyaret edilebilir.