TÜİK verilerindeki mantıksal hatayı eski başkanı buldu: Zararına mı satıyorlar?

TÜİK Eski Başkanı ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydemir, TÜİK'in açıkladığı verilerdeki mantıksal hatayı, "Fabrikadan ürün çıkarken yüzde 45-50 zam yiyecek ama gelecek markette satılırken yüzde 15-20 arası zam yiyecek size mantıklı geliyor mu? Aradaki insanlar zararına mı satmaya başladılar? Mantıksal bir izahı yok" ifadesiyle açıkladı.

TÜİK Eski Başkanı ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydemir, Halk TV'de Can Coşkun ile Haber Masası'nda açıklamalarda bulundu.

Aydemir, TÜİK’in kapılarını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve kurmaylarına açmamasına dair, "Üzülüyor insan bu ülkede yaşayan bir vatandaş olarak bir de eskiden TÜİK Başkanlığı yapmış biri olarak üzülüyorum. Ülkenin geldiği duruma, konuştuğumuz konulara üzülüyorum" dedi.

Aydemir şunu söyledi:

TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerine bakın. Tarihi rekorlar kırıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı her konuşmasında, 'Enflasyon düşecek, faiz düşecek' diyor. Her seferinde daha çok artıyor. İktidar hiç konuşmasa bu işler düzelecek. Aralık ayı enflasyonu da bundan daha yüksek gelecek.

Gıda enflasyonuna baktığımızda aylardan beri yüzde 27-28'ler civarında. Bu yüzde 3.51 dediğimiz şey 2003'ten itibaren Kasım ayı ile bu bir rekor. Tarihi rekorlara gidiyoruz. Asıl ilginç olanı şu yurt içi üretici fiyatlarında 1982 itibariyle seri veriliyor. Orada, geçmişte bu kadar yüksek oran olmuş mu diye baktım.

'Aradaki insanlar zararına mı satmaya başladılar?'

Enflasyonun yurt içi üretici fiyatları ile tüketici fiyatlarının arasındaki makasa bakıyoruz. Bu makas, 33 puan oldu. Bu bir rekor. Daha önce üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki fark yaklaşık en fazla 10 puan civarlarında olurdu. Bu aslında TÜİK'in verileri doğru göstermediğinin ispatıdır. Üreticinin fiyatı artacak ama tüketiciye geldiğinde artmayacak. Peki bu nereye gitti? Fabrikadan ürün çıkarken yüzde 45-50 zam yiyecek ama gelecek markette satılırken yüzde 15-20 arası zam yiyecek size mantıklı geliyor mu? Aradaki insanlar zararına mı satmaya başladılar? Mantıksal bir izahı yok.