TÜİK işsizlik verilerini açıkladı: Gerçek işsizlik ne durumda?
halktv.com.tr Ekonomi Servisi
Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı Nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 427 bin kişi azalarak 3 milyon 775 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,2 puanlık azalış ile %12,8 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 0,1 puanlık azalış ile %14,9 oldu.
TÜİK'in verilerine göre salgın döneminde işsizliğin azalması dikkat çekti.
İstihdam edilenlerin sayısı 2,5 milyon azaldı
TÜİK verilerine göre işsizlik oranı azalmış gibi görünse de dikkat çeken istatistik istihdam oranı oldu. 2020 yılının nisan döneminde, bir önceki yılın aynı döneminde göre istihdam edilenlerin sayısı 2 milyon 585 bin kişi azaldı ve 25 milyon 614 bine geriledi. 2019 yılının nisan ayında yüzde 46 olan istihdam oranı ise yüzde 4,9 puan azalarak yüzde 41,1 olarak gerçekleşti.
Öte yandan iş gücüne katılım ise bir önceki yılın nisan ayına göre 3 milyon 13 bin kişi azaldı. Bu oran da yüzde 5,7’lik azalışla yüzde 47,2’ye geriledi.
İşsiz sayısının azalması ne anlama geliyor?
TÜİK’in verilerine göre işsiz sayısı 2020 yılının nisan ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 427 bin azaldı. Ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir, “Tersten okursanız bu şu demek; ekonomiden umudunu yitiren ve iş aramaktan vazgeçen 427 bin yeni insanımız var” olarak yorumladı.
TÜİK verilerini yorumlayan Demir, “TÜİK rakamlarında ‘iş aramayıp çalışmaya hazır olan’ diye bir grup var. Sayıları 4,5 milyon. Bu insanlar ‘işsiz’ sayılmıyor. Nisanda TÜİK’e göre işsiz sayısı 3,77 milyon. İkisinin toplamı 8,2 milyon. İşsizlik oranını buradan hesaplarsak oran yüzde 28 oluyor” ifadelerini kullandı.
Öte yandan salgın sürecinde işten çıkarmalarının yasak olduğunu hatırlatan Demir, “İşsizlik maaşı yerine 40 lira ücret. Ama çalışan ‘işsiz’ kalmamış oldu! Kısa çalışma ile en az yüzde 25 gelir kaybı oldu. Zaten işsiz olan da iş aramaktan vazgeçti,” diyerek iş aramaktan vazgeçenlerin de TÜİK’in ‘işsiz’ sınıfa girmediğini ifade etti.
Demir, “Gelir kalmadı, işsizlik düşerken gelir kaybı fırladı” dedi.
DİSK-AR: Gerçek verileri birazdan açıklıyoruz
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun araştırma kurumu DİSK-AR, TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, "Nisan 2020'de Türkiye tarihinin en büyük iş ve istihdam kaybı yaşandı. Gerçek verileri birazdan açıklıyoruz" açıklamasında bulundu.
DİSK-AR, “Gerçek tabloyu açıklıyoruz” diyerek TÜİK verilerinden yola çıkıp işsizlik rakamlarını yorumladı.
Türkiye tarihinin en büyük iş ve istihdam kaybının yaşandığını belirten DİSK-AR, koronavirüs salgını sürecinde revize geniş tanımlı işsiz sayısı ve iş kaybının 17 milyon 722 bine ulaştığını ifade etti. Bu dönemde eşdeğer istihdam kaybı ve yeni işsiz sayısı 10,7 milyon oldu.
Bu verilerin ışığında geniş tanımlı işsizliğin yüzde 52 olduğunu belirten DİSK-AR, iş başında olanların sayısının 27,5 milyondan 20,4 milyona düştüğünü ifade ederek “Haftalık ortalama çalışma süresi 44,6 saatten 39,5 saate düştü” dedi.
Mustafa Sönmez: Gerçek işsizlik yüzde 42
Ekonomist Mustafa Sönmez ise Twitter üzerinden verileri yorumladı. İşsiz oranının 12,8 olarak açıklandığını, umutsuz işsizlerin sayısının 4,6 milyon olduğunu ve geniş tanımlı işsizliğin yüzde 25’e ulaştığını hatırlatan Sönmez, “İşsizlik Fonu işsizlikleri 5,5 milyon. Toplam gerçek fiili işsiz yaklaşık 14 milyon, gerçekler işsizlik yüzde 42” ifadelerini kullandı.