Trump'ın son hedefi Alman devi oldu

Trump'ın son hedefi Alman devi oldu
Kanada, Meksika, Çin derken ABD'de ek vergi uygulanacak ülkelere AB de ekleniyor. Otomotivin en büyük pazarı ABD olunca Trump'ın son hedefi Alman devi oldu. Otomotiv sektörünün lideri Almanların lüks spor markası Porsche en büyük pazarı ABD'de vergi baskısıyla karşı karşıya kaldı.

Almanların lüks spor otomobil markası Porsche, ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa Birliği'ne uygulayabileceği olası yeni gümrük vergileri nedeniyle baskı altına girdi.

Şirketin en büyük pazarı Çin'i geride bırakan ABD, Porsche'nin en çok sayış yaptığı ülke oldu.

TRUMP'IN SON HEDEFİ ALMAN DEVİ OLDU

Porsche'nin ABD'deki satışlarının büyük kısmını 911 ve Cayenne modelleri oluştururken şirketin tamamen ithalata bağımlı olması, artacak vergiler karşısında önemli bir risk faktörü oluşturdu.

Trump yönetiminin gümrük vergilerini artırma ihtimali, Porsche'nin ABD'de üretim yapmasını kaçınılmaz hale getirebilir.

trumpin-son-hedefi-alman-devi-oldu-2.jpeg

Bloomberg Intelligence'a göre, gümrük vergileri yüzde 10 seviyesine çıkarılırsa Porsche ve Mercedes-Benz en büyük darbeyi alacak markalar arasında yer alacak.

Porsche’nin yüksek fiyatlı 911 modelleri bu maliyeti tüketicilere yansıtabilirken, daha uygun fiyatlı Cayenne ve Macan SUV modelleri ise fiyat baskısı altında kalacak.

PORSCHE'NİN ABD ÇIKMAZI

Porsche, Avrupa'daki dev halka arzının ardından belirlediği uzun vadeli hedeflerinden uzaklaşmış durumda. 2024 yılı için kar marjı beklentisinin yüzde 10 seviyelerine kadar gerilemesi, Porsche hisselerinin yüzde 7 değer kaybederek IPO'dan bu yana en düşük seviyeye inmesine neden oldu.

trumpin-son-hedefi-alman-devi-oldu-3.jpg

Özellikle elektrikli Taycan ve yeni Macan EV modelleri beklentileri karşılamazken, şirketin ABD'de üretim yapma planları da tedarik ve lojistik sorunları nedeniyle çıkmaza girmiş durumda.

trumpin-son-hedefi-alman-devi-oldu-4.jpg

Porsche'nin çatı şirketi Volkswagen'in Tennessee'deki fabrikası ise platform uyumsuzluğu nedeniyle Porsche üretimi için uygun bir seçenek sunmuyor. Uzmanlar, Porsche gibi küçük üreticiler için tüm büyük pazarlarda üretim tesisleri kurmanın kolay olmadığını belirtiyor. Ancak ABD'deki vergi baskısı, Porsche için bu adımı zorunlu hale getirebilir.

Kaynak:Halk TV Ekonomi Servisi