Tehlike Arttı, Turizmde Alarm Verildi: Her Beş Otelden Üçüne Bankalar El Koyabilir!
Pandeminin ardından borçları 10 milyar dolara yaklaşan oteller için alarm verildi. Sektör temsilcilerine göre turizmde durum içler acısı. Bu yıl 60 milyon turisf hedefi belirlenerek bu kadar turisti ağırlayacak yatak kapasitesi mevcut değil.
Otellerin yüzde 70-75'inin bankalara ipotekli olması nedeniyle bankaların otellere el koyma tehlikesi arttı.
ANTALYA VE İSTANBUL'DA OTEL DOLULUK ORANLARI GERİLEDİ
Cumhuriyet'yen Şehriban Kıraç'ın haberine göre TÜROB verilerine göre; 2023’te turizmin başkentleri Antalya ve İstanbul’da otel dolulukları geriledi.
İstanbul’da doluluk oranı yüzde 74.6’tan yüzde 65.2 düşerken Antalya’da 2022’de yüzde 62.2 olan doluluk oranı 2023’te yüzde 56.2’ye indi. Türkiye genelinde 2022’de yüzde 53.6 olan doluluk oranı geçen yıl yüzde 49.1’e kadar düştü.
OTELLERİN YÜZDE 70-75'İ BANKALARA İPOTEKLİ
Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Onursal Kurucu Başkanı Serdar Karcılıoğlu, “Otel doluluklarında yüzde 49’larda olan bir yılı geride bıraktık. TÜİK rakamları da gelirler de turist sayıları da şaibeli” dedi.
Karcılıoğlu şu açıklamaları yaptı:
"Sınır kapılarından geçen herkesi turist sayıyorlar. Günübirlik gelip alışveriş yapmış olabilirler ama turistik bir faaliyetleri yok. Transit yolcuyu da turist grubuna koyuyorlar.
Oteller pandemi dönemini 8.5 milyar dolar kredi borcuyla bitirdi. Otellerin yüzde 70’i bankalarla vefa anlaşmalarıyla bugüne kadar geldi. Şu anda borç 10 milyar dolara çıktı. Madem turizmden büyük gelir elde edildi öyleyse borç neden arttı.
Otellerin yüzde 70-75’i bankalara ipotekli. Bankalar otelcilere otelini sat borcumu öde, diyor. Eğer banka kendisi satarsa sadece borcunu karşılık gelen tutarla satar ki bu büyük zarar demektir. Son 3 yılda otellerde ciddi el değiştirme oldu."