TCMB faiz kararını açıkladı

TCMB faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası faizler 50 puan indirildi. Faizler 10,75'e indirildi.

2019 yılında toplam 12 baz puanlık indirimle faizleri yüzde 12'ye çeken Merkez Bankası, 2020 yılının ilk toplantısında da indirime devam etti. MB, 16 Ocak'taki toplantıda bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 75 baz puan düşürerek yüzde 12'den yüzde 11,25'e çekti.

Cüneyt Akman'dan ilk değerlendirme

Ekonomist Cüneyt Akman, Merkez Bankasının faiz kararını değerlendirdi. Twitter üzerinden değerlendirme yapan Akman, "Piyasanın beklediği gibi 50 baz puan indirdi TCMB Para Politikası Kurulu." dedi.

Akman'ın açıklamaları şöyle:

Hükümetin atadığı TCMB yetkilisi"nin yerinde olsam faizi 25 b. puan indirirdim. İndirim sürecini sürdürürken, hiç uygun olmayan bu konjonktürde, indirimde aşırıya gidilmeyeceği işaretini de verirdim. Yok bana kalsa gelecek ayki olası indirime de atıf yapıp bu ayı pas geçerdim.

 

Piyasanın beklediği gibi 50 baz puan indirdi TCMB Para Politikası Kurulu. Fakat $/TL geçen indirimlerin tersine biraz daha olumsuz tepki veriyor ($ kuru hafifçe yükseliyor). 25 bp indirse bu olmazdı diye düşünüyorum.

 

Ne var ki 25 baz puan indirim Erdoğan'ın bugün vurguladığı 2020'de>%5 büyüme hedefi için bu indirim çok yavaş kalırdı. AKP ekonomisinin niteliği açısından yüksek büyüme çok önemli; bu bakımdan 50 bp yetersiz bile sayılabilir. Muhtemelen Erdoğan en az bir 75 isterdi.

Etiketler :