Tarihin En Yükseği Olarak Kayıtlara Geçti! Ocak'taki Artış Yüzlerini Güldürdü. Afrika ve Latin Amerika Ayrıntısı Dikkat Çekti

Tarihin En Yükseği Olarak Kayıtlara Geçti! Ocak'taki Artış Yüzlerini Güldürdü. Afrika ve Latin Amerika Ayrıntısı Dikkat Çekti
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Ocak ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi. İhracatın 20 milyar dolar olduğunu belirterek, yüzde 3,6 artıştan memnun olduklarını söyledi. Otomotiv, kimya ve hazır giyim sektörleri öne çıktı. İhracatta Afrika ve Latin Amerika'ya artış gözlendi. En çok ihracat Almanya, ABD ve Irak'a yapıldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, bugün Ticaret Bakanı Ömer Bolat tarafından açıklanan Ocak ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi. Bakan Bolat tarafından yapılan açıklamaya göre Ocak ayında dış ticaret açığı yüzde 57’ye geriledi.

Gültepe, Ocak ayında 20 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirterek, “Geçen yıla göre yüzde 3,6 artıdayız. Böylece, tarihimizin en yüksek ocak ayı ihracatına imza attık. Emeği geçen tüm ihracatçılarımızı tebrik ediyorum. Yıla rekorla başlamamız önemli.” açıklamasında bulundu.

Bu yıl 267 milyar dolar mal ve 110 milyar dolar hizmet ihracatı hedefi olduğunu vurgulayan TİM Başkanı, yılın ilk ayındaki performansın kendileri için iyi bir moral ve motivasyon kaynağı olduğunu belirtti.

Gültepe, Ocak’ta sektörler özelinde ilk sırada 2 milyar 780 milyon dolarla yine otomotivin geldiğini, otomotivi, 2,3 milyar dolarla kimya, 1,4 milyar dolarla hazır giyim, 1,2 milyar dolarla elektronik ve 1,1 milyar dolarla çelik sektörünün takip ettiğini söyledi.

TİM Başkanı, geçen ay 48 ilin ihracatını artırdığını belirterek, en çok ihracat yapan 5 ilin, İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara şeklinde sıralandığını ifade etti. aktardı. Ocakta 1290 firmanın ilk kez ihracat yaptığını ve yeni firmaların ihracata 75 milyon dolarlık katkı sunduğunun bilgisini verdi.

En çok ihracat yapılan ülkelerin Almanya, ABD, Irak, İtalya ve Birleşik Krallık olduğunu, özellikle Afrika ve Latin Amerika’ya ihracatta dikkati çekici artış kaydettiklerini belirtti. Genel tabloda ise 126 ülkeye ihracatın arttığını söyledi.

Kaynak:AA

Etiketler :