Tansiyon düşmüyor: Akaryakıta dev zam geldi, gözler yenisinde!

Tansiyon düşmüyor: Akaryakıta dev zam geldi, gözler yenisinde!
Akaryakıt fiyatları, İran-ABD gerilimi ile yükselen petrol fiyatları sonrası zamlandı. Motorine dev zam geldi.

Küresel piyasalarda esen savaş rüzgarları, Türkiye'de akaryakıt pompalarına "yangın" olarak düştü. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İran’a yönelik olası askeri müdahalesi ve Tahran yönetiminin petrol sevkiyatının kalbi olan Hürmüz Boğazı’nı kapatma tehdidi, Brent petrol fiyatlarını uçurdu.

Geçtiğimiz haftayı yüzde 6’lık devasa bir artışla 71,2 dolardan kapatan petrol, yeni haftada 72 liraya kadar tırmandı. Yaşanan bu yükseliş yurt içindeki akaryakıt fiyatlarında artışa neden olurken, süren yükseliş nedeniyle gözler yeni zam haberlerine çevrildi.

MOTORİNE DEV ZAM

2023/09/12/benzin-motorin.jpg

Bu gece yarısından itibaren (24 Şubat Salı 00:01) geçerli olmak üzere motorin (mazot) fiyatlarına 2,4 lira zam geldi.

MAZOT 60 LİRANIN ÜZERİNE ÇIKTI

Gelen zamla birlikte, halkın ve nakliyecinin ana gider kalemi olan motorinin litre fiyatları 60 liranın üzerinde çıktı

Üç büyük şehirde akaryakıt fiyatları şu şekilde:

İstanbul Avrupa yakası akaryakıt fiyatları

Benzin litre fiyatı: 57.19 TL

Motorin litre fiyatı: 60.30 TL

LPG litre fiyatı: 30.29 TL

İstanbul Anadolu yakası akaryakıt fiyatları

Benzin litre fiyatı: 57.04 TL

Motorin litre fiyatı: 60.15 TL

LPG litre fiyatı: 29.69 TL

Ankara akaryakıt fiyatları

Benzin litre fiyatı: 58.12 TL

Motorin litre fiyatı: 61.41 TL

LPG litre fiyatı: 30.17 TL

İzmir akaryakıt fiyatları

Benzin litre fiyatı: 58.39 TL

Motorin litre fiyatı: 61.69 TL

LPG litre fiyatı: 30.09 TL

SAVAŞ TEHLİKESİ PETROL ARZINI VURDU

2023/09/12/motorin-benzin-zam.jpg

Petrol fiyatlarındaki bu sert yükselişin arkasında yatan temel neden, Orta Doğu’daki sıcak çatışma riski.

Uzmanlar, Hürmüz Boğazı üzerinden yapılan küresel petrol ticaretinin aksama ihtimalinin piyasalarda panik yarattığını belirtiyor. Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı ülkelerde, küresel petrol fiyatlarındaki her dolarlık artış, halkın mutfağına doğrudan zam olarak yansıyor.

Kaynak:Halk TV Ekonomi Servisi