Tahminler korkuttu: Dünyanın en büyük 13 finans kuruluşundan savaş ve petrol öngörüsü
ABD, İsrail ve İran hattındaki sıcak çatışmalar ile küresel petrol ticaretinin şah damarı olan Hürmüz Boğazı’ndaki aksaklıklar, enerji piyasalarını yangın yerine çevirdi. Mart 2026 itibarıyla güncellenen raporlar, petrol fiyatlarında tarihin en yüksek oynaklık dönemlerinden birine girildiğini gösteriyor.
FİNANS DEVLERİNİN PETROL SAVAŞLARI

Matriks Haber’in 13 dev finans kurumundan derlediği verilere göre, 2026 yılı için Brent petrol beklentileri 70 dolar ile 130 dolar gibi uçurum bir aralıkta seyrediyor. İşte devlerin öngörüleri:
Piyasalara da füze düştü: Altın dibin dibini gördü, borsa sallantıda, petrol rekora doymuyor
İyimserler (Fiyatlar Normalleşir): BMI, Citi ve UBS; mevcut şokun kalıcı olmayacağını savunarak fiyatların 70-72 dolar bandına oturmasını bekliyor.
Orta Yolcular (Risk Primini Korumacı): BofA, HSBC ve DBS; fiyatların çatışma öncesi seviyelerin biraz üzerinde, 77-80 dolar bandında kalacağını öngörüyor.
Karamsarlar (Savaş Fiyatı Uçurur): Goldman Sachs, Barclays ve Standard Chartered; arz daralması nedeniyle fiyatın 85 doların altına inmeyeceğini savunuyor.
Felaket Senaryosu (Kısa Vadeli Şok): Morgan Stanley (110 dolar), JPMorgan (100 dolar) ve en agresif tahminle UOB (130 dolar); ikinci çeyrekte petrolün "üç haneli" rakamlara demir atacağını iddia ediyor.
İKİNCİ ÇEYREKTE '100 DOLAR' KRİZİ

Raporların ortaklaştığı en tehlikeli nokta ise 2026 yılının ikinci çeyreği. 7 büyük kurumun bu döneme ilişkin medyan tahmini tam 100 dolar.
Bu, kısa vadede fiziksel arz sıkışıklığının fiyatları zirveye taşıyacağı ve Türkiye gibi enerji ithalatçısı ülkelerin cari açık ve enflasyon baskısı altında ezileceği anlamına geliyor.
HÜRMÜZ BOĞAZI: EKONOMİNİN 'ÖLÜM-KALIM' NOKTASI
Tahmin paylaşmayan Vitol, Citadel ve ING gibi piyasa yapıcılar ise tek bir noktaya parmak basıyor: Hürmüz Boğazı. Eğer bu boğazdaki trafik normale dönmezse, fiyatlardaki yükselişin sınırı olmayacak.
İran’ın petrol kalbine operasyon: ABD Hark Adası’na çıkarma hazırlığında
Uzmanlar, 100 doların üzerinde kalıcı olacak bir petrol fiyatının "talep yıkımı" yaratacağını, yani insanların artık ulaşıma ve enerjiye para harcayamayacak hale geleceğini vurguluyor.
WTI VE 2027 PROJEKSİYONLARI
ABD tipi ham petrol (WTI) için beklentiler daha düşük seyrederek 64-80 dolar aralığında yoğunlaşırken, 2027 yılı için yapılan ilk tahminler medyan bazda 77,50 dolara işaret ediyor. Ancak mevcut savaş ortamında, bir yıl sonrasını öngörmek piyasa aktörleri için bile imkansız görünüyor.