Son dakika | TPAO ile Shell el sıkıştı: Arama başlıyor

Son dakika | TPAO ile Shell el sıkıştı: Arama başlıyor
Son dakika... TPAO ile Shell el sıkıştı. Yapılan anlaşma ile Bulgaristan'ın deniz yetki alanındaki Khan Tervel sahasında ortak arama çalışmaları yapılacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Petrolleri (TPAO) ile İngiliz devi Shell arasında anlaşma imzalandığını duyurdu.

TPAO, yılbaşından bu yana Exxonmobil, Chevron ve BP ile yaptığı anlaşmalara bir yenisini daha ekleyerek İngiliz enerji devi Shell ile masaya oturdu. İstanbul’da imzalanan "Ortaklık Anlaşması" ile TPAO, Bulgaristan’ın deniz yetki alanında bulunan Khan Tervel sahasındaki çalışmalara dahil oldu.

Operatör Shell Olacak: TPAO, Shell’in operatörlüğünü üstlendiği ruhsat kapsamında arama çalışmalarına ortak olarak katılıyor.

Geniş Bir Alan: Khan Tervel sahası, 3 bin 800 kilometrekareden fazla bir alanı kapsıyor.

Bakan Bayraktar’ın açıklamasına göre, bölgede önce sismik çalışmalar yapılacak; önümüzdeki yıl ise arama kuyusu açılması hedefleniyor. Bu kapsamda 5 yıllık bir lisansa sahip olunacak.

SAKARYA GAZ SAHASI'NA KOMŞU PARSEL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sahanın lokasyonuna dikkat çekerek, bu alanın Türkiye’nin Sakarya Gaz Sahası’na oldukça yakın bir mesafede olduğunu vurguladı.

Bayraktar, Türkiye’nin denizlerdeki tecrübesinin yabancı şirketler için tercih sebebi olduğunu belirterek, "Denizlerdeki kabiliyetimiz bizi ortak alma noktasında ciddi bir katkı sağladı" dedi.

ANLAŞMA SERİSİ DEVAM EDİYOR

Bakanlığın "yurt dışında TPAO'yu büyütme" hedefi doğrultusunda son iki ayda atılan adımlar şöyle şekillendi:

8 Ocak: Exxonmobil ile anlaşma.

5 Şubat: Chevron ile ortaklık.

12 Şubat: BP ile imzalar atıldı.

18 Şubat: Shell ile Bulgaristan ortaklığı duyuruldu.

Kaynak:Halk TV Ekonomi Servisi