Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı

Merkez Bankası politika faizini 750 baz puanlık artışla yüzde 25‘e çıkardı. TCMB, temmuz ayındaki toplantıda politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 17,50'ye çıkarmıştı. Anadolu Ajansı ve Reuters'ın anketine katılan ekonomistlerin tahmini, politika faizini yüzde 20'ye yükseltilmesiydi. Merkez Bankası'nın 7,5 puanlık faiz artışı bankanın tek seferde yaptığı en büyük artış oldu.

Merkez Bankası'nın merakla beklenen faiz kararı belli oldu. Para Politikası Kurulu, politika faizini 7,5 puan artırarak yüzde 25'e yükseltti. Faiz artışı piyasa beklentilerinin üç katı oldu. Son üç aydaki faiz artışı 16,5 puanı buldu.

Merkez Bankası'nın açıklamasında, "Yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmektedir" denildi. Faiz artırımının devam edileceği vurgulanan açıklamada, "Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almaya devam edecektir" denildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kritik faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini temmuz ayında 2,5 puan artışla yüzde 17,50'ye yükseltmişti. Geçen ay beklentilerin altında kalan faiz kararı ardından bu ay için de büyük bir faiz artışı beklentisi oluşmuştu. Merkez Bankası, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın kademeli olarak güçlendirileceğini açıkladı.

Ağustos ayı PPK toplantısını yapan Merkez Bankası politika faizini 750 puan artırarak yüzde 25'e yükseltti.

Merkez Bankası böylece iki ayda 9 puanlık faiz artışı yapmıştı.

Parasal sıkılaştırma vurgusu devam etti

Toplantı sonrası karar metninde ise enflasyon ve parasal sıkılaştırma vurgusu devam etti. İkinci paragraf tamamen değiştirilirken akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş metinde yer aldı.

Merkez Bankası'nın karar metninde şu ifadelere yer verildi:

Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17,5’ten yüzde 25 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir.

Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.

Yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmektedir. Bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar, hizmet enflasyonundaki katılık ve vergi düzenlemeleri belirleyici olmaktadır. Bu unsurlara ek olarak, akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin de etkisiyle enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında öngörülenin üzerindeki bozulma, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Bununla birlikte Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonun 2024 yılında Rapor ile uyumlu şekilde tesis edileceğini öngörmektedir.

Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteği fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır.

Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirecektir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almaya devam edecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."

CDS Düştü

Merkez Bankası'nın politika faizini 750 baz puan artırmasının ardından, seçim öncesinde 700'lerin üstüne çıkarak tarihi seviyeleri gören Türkiye'nin kredi risk primi, 400 baz puanın altına düştü.

EKONOMİSTLERDEN MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ KARARINA İLK YORUM

Ekonomist Emre Alkin, “Merkez vurdu gol oldu…” yorumunu yaptı. Bir paylaşım daha yapan Alkin, “Baktın olmuyor, bakmayacaksın. Yapacaksın. Şimdi sıra bankalarda.” dedi.

Uğur Gürses: “Merkez Bankası’nın yeni atanan üyeleri işlerini yapma niyetini ortaya koymuş. Eski metinlerdeki palavra kısımlar tamamen atılmış. Ancak ‘bu yıl gitti, gelecek yıla odaklandık’ demişler “enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında öngörülenin üzerindeki bozulma, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Bununla birlikte Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonun 2024 yılında Rapor ile uyumlu şekilde tesis edileceğini öngörmektedir.”

Barış Soydan: Dolar 26.60’a indi, borsadaki altın sertifikasında %5’e yakın çok sert bir düşüş var. Sertifikada bunun olabileceği belliydi.

Ekonomist Güldem Atabay ise “Uzun zamandır ilk ferahlık” diyerek şu yorumda bulundu: "TCMB’den olumlu sürpriz faiz artışı:+750 baz puanla %25. Beklentinin 500 bp üzerinde. Basit metin net mesajlar: Kademeli faiz artışı yanında miktarsal sıkılaştırma ve sadeleşme devam edecek. 2023 TÜFE’nin %62 etrafına daha yakın olacağı ekiyle. Uzun zamandır ilk ferahlık."

İris Cibre: İlk yeni atamaları duyduğumda sevinmiş, sonraki makro ihtiyati tedbirleri gördükçe büyük hayal kırıklığı yaşamıştım. Yeni atamaların olumlu sonuç doğurduğunu bugün görmüş bulunuyoruz. Enflasyonla savaş cesaretle olur... Sonunda... Devamı gelirse ve nötr reel faiz bölgesine yaklaştıkça beklentilerde düzelecektir. Bu da enflasyonla savaşın il aşaması olacaktır.
Tebrikler TCMB

Prof. Dr. Öner Günçavdı: “Aldığı faiz kararıyla TCMB Para Kurulu çok önemli bir sürpriz yaptı. Kamuoyunda aşınan itibarını toparlamak için önemli bir yatırım yaptığını düşünüyorum. Bundan sonra önümüzdeki toplantılara bakacağız.”

Mahfi Eğilmez: MB politika faizinin % 25'e yükseltilmesi, faiz hala enflasyonun çok altında olsa da, insanlarda doğru politikalara dönüş umudu yarattığı için kurda gerilemeye yol açtı. Yeterli olmasa da olumlu bir adım. Yapısal reformlarla desteklenmesi gerekir.

Prof. Dr. Özgür Demirtaş: Türkiye Ekonomi Modeli denen şey bugün itibari ile bitti ! Merkez Bankasını tebrik ederim.

Kaynak:halktv.com.tr Ekonomi Servisi

Etiketler :