Sigaraya Dev Zam Geliyor

Sigaraya Dev Zam Geliyor
Türkiye'de sigara fiyatlarına bir zam daha geliyor. Dev vergi zammının ardından yeni sigara fiyatları belli oldu.

Türkiye'de tütün ve tütün ürünlerine yapılan zamlar hız kesmeden devam ediyor. Alınan son kararla birlikte sigaraya vergi zammı getirildi. Sigaraya gelen peş peşe zamların en büyüğü ise Temmuz ayında uygulanacak. Kanun gereği sigaranın Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Ocak ve Temmuz aylarında geçmiş 6 aylık üretici enflasyonu (ÜFE) kadar artırılıyor. Bu altı ayda ÜFE’nin yüzde 20'nin altında kalmayacağı öngörülüyor. Bu zamla birlikte sigaranın perakende fiyatları en ucuz 60 TL'ye çıkacak.

zam.jpg

4 TEMMUZ'DA ETİKETLERE YANSIYACAK

2024 Ocak ayında başlayan ve ekonomik krizin sebep olduğu yüksek enflasyon sonucu devam eden zam yağmuru, Temmuz ayında da sürecek. 5 sigara grubuna Temmuz ayı için zam geldi. Yeni gelen zamma göre, bu gruptaki sigaralara 3 ila 10 TL arasında değişen oranlarda zam yapılacak. Yapılacak zam, 4 Temmuz'dan itibaren etiketlere yansıyacak.

sigara.jpg

HANGİ SİGARA KAÇ TL OLDU?

65 TL Winston marka sigaranın fiyatı 6 TL yükselerek 71; Camel Yellow - Brown marka sigaranın 63 TL olan fiyatı da 6 TL zamlanarak 69 TL; 69 TL olan kısa Parliament marka sigara 6 TL zamlanarak 75; Marlbora Touch, 66 TL'den 8 TL zamlanarak 74'ye; 65 TL olan Muratti de 6 TL yükselerek 71 TL olacak.

SİGARAYA NE ZAMMI GELECEK?

Sigara fiyatları, nisan ve mayıs aylarında yapılan zamlarla gündemdeydi. Temmuz ayının yaklaşmasıyla birlikte sigara fiyatlarına Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı bekleniyor. Yasal düzenlemelere göre, sigara üzerindeki ÖTV, ocak ve temmuz aylarında son altı aylık üretici fiyat endeksi (ÜFE) kadar artırılıyor. 2024 yılında, bu artışın yaklaşık 10 TL olması bekleniyor.