Sigaraya Dev Bİr Zam Geliyor!

Sigaraya Dev Bİr Zam Geliyor!
Temmuz'da Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artıyor. Sİgara fiyatları da zamlanacak. En ucuz sigara bile 60 TL'nin üstüne çıkacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanacak olan Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (Yİ-ÜFE) verilerinin ardından, tütün ürünlerine önemli bir zam yapılması bekleniyor. Haziran ayı verilerinin 3 Temmuz'da açıklanması planlanırken, uzmanlar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarında %20'ye varan bir artış öngörüyorlar.

Mevcut durumda, benzine litre başına 9.45 TL, motorine ise 8.86 TL ÖTV uygulanmakta. Eğer Yİ-ÜFE %20 oranında artarsa, benzindeki ÖTV miktarı 11.34 TL'ye, motorinde ise 10.63 TL'ye yükselecek. Ayrıca, ÖTV'ye ek olarak uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV) nedeniyle, vergi yükü benzinde 2.27 TL, motorinde ise 2.13 TL artacak. Oto gazda ise 1.80 TL'lik bir artış bekleniyor.

Sigara fiyatlarına da yansıması muhtemel olan bu ÖTV artışıyla, 50 TL olan vergi eşiği 60 TL'ye yükselecek ve piyasadaki en ucuz sigara paketinin fiyatı 56 TL'den 66 TL'ye çıkacak.